Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Ünnepi kultúrharc

2006. december 23.

Az amerikai keresztény fundamentalisták szerint a világi progresszívok támadást indítottak a karácsony ellen. Ezzel szemben maguk is át akarják írni az évtizedes ünnepi szokásokat.

Az amerikai keresztény fundamentalisták szerint a világi progresszívok támadást indítottak a karácsony ellen. Ezzel szemben maguk is át akarják írni az évtizedes ünnepi szokásokat.

„Közeleg a karácsony, és vele az ilyenkor szokásos vidám dolgok. Zaklatott bevásárlókörútra indulunk a zsúfolt plázában, hogy mindenféle értelmetlen ajándékra szórjuk a pénzt. Tetőzik a depresszió és az öngyilkosságok száma – olvassuk David Greenberg történész cikkét a Slate-en. – A szezonális mulatságok sora idén kibővült. Az ünnepek táján meg kell védenünk a toleráns és ökumenikus társadalmat a keresztény fanatikusok, az agresszív konzervatívok és az elvtelen közéleti szereplők hordáitól, akik szerint a liberálisok, a zsidók, a muszlimok, és egyéb amerikaiatlan egyedek háborút indítottak a karácsony ellen.”

Újjáéledt a keresztény karácsony megmentése érdekében indított mozgalom” – adta hírül tavaly decemberben a Metazin. – Rupert Murdoch tv-csatornája, a Fox News Támadás a karácsony ellen címmel indított sorozatot. Sok bevásárlóközpontban „Boldog karácsonyt” helyett „Kellemes ünnepeket” kívánnak az alkalmazottak. New Yorkban keresztény szimbólumok nélküli „ünnepfát” állítottak. „A világi progesszívok felismerték – mondta Bill O’Reilly, a csatorna egyik sztárja –, hogy a mai Amerikával nem tudják elfogadtatni a melegházasság intézményét, az abortuszt, a kábítószerek legalizálását, a jövedelmek adók segítségével történő újraelosztását, és a többi progresszív álmot. Mégpedig a vallásos emberek ellenállása miatt. Ha viszont sikerül kiszorítaniuk a vallást a közéletből, lehetővé válik a szép új progresszív világ eljövetele.”

Az idei december sem múlik el a szimbólumok körüli botrány nélkül. Egy seattle-i rabbi perrel fenyegette meg a helyi repülőtér üzemeltetőjét, mert kizárólag karácsonyfákat állított fel, és megfeledkezett a menóráról. A repülőtér vezetése, attól tartva, hogy a hindu, a muszlim, a buddhista, és ki tudja még milyen vallásúak is követelni fogják saját vallási szimbólumuk elhelyezését, inkább a karácsonyfákat is eltávolította. Ez viszont a keresztényeket háborította fel. Mind a reptér vezetése, mind a rabbi gyalázkodó és fenyegető levelek tömegét kapta. Azzal vádolták őket, hogy háborút hirdettek a karácsony ellen. A fenyőfákat ezért újból elővették, ám a rabbi kívánságának megfelelően menórát is kiállítottak.

Az Egyesült Államok alkotmánya ugyanis tiltja, hogy a kormány bármilyen vallást támogasson. Ez a vallási ünnepek szimbólumaira is vonatkozik. A Legfelsőbb Bíróság egy tizenhét éve hozott ítélete kimondja, hogy ünnepek idején csak akkor szabad nyilvános helyen vallási szimbólumokat kiállítani, ha egyszerre több vallás jelképeit megjelenítik. Mivel a karácsony és a hanuka az idén majdnem ugyanarra az időszakra esik, csak akkor szabad közintézményekben karácsonyfát állítani, ha egyúttal menórát is kitesznek.

„A Legfelsőbb Bíróság döntése kompromisszumos megoldás a közterületekről minden vallási szimbólumot száműzni akaró aktivisták, és a keresztény ünnepek állami elismerését szorgalmazó hívők között” – véli Greenberg. – Nem a rabbi, hanem a keresztény fanatikusok indítottak támadást a status quo ellen. Hiszen ők üzentek hadat az évtizedes amerikai ünnepi szokásoknak.”