Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Van új a fa alatt

2006. december 25.

Boldog karácsonyt vagy kellemes ünnepeket? Ez a nagy kérdés osztja meg Amerikát mostanság. De mi van azokkal, akik nem ünnepelnek semmit decemberben? Ha nagyon érzékenyek, őket mindkét köszöntés sértheti.

Boldog karácsonyt vagy kellemes ünnepeket? Ez a nagy kérdés osztja meg Amerikát mostanság. De mi van azokkal, akik nem ünnepelnek semmit decemberben? Ha nagyon érzékenyek, őket mindkét köszöntés sértheti.

„1993-ban megjelent Mi a baj a karácsonnyal? című könyvemben azt jósoltam, hogy Amerika vallási tekintetben lassan annyira sokszínűvé válik, hogy a kereszténységhez kötődő karácsony nem lesz ünnep. Kezd valóra válni a jóslatom. Egyre többen kívánnak boldog karácsony helyett kellemes ünnepeket” – írja Tom Flynn, a Secular Humanist Bulletin alapító szerkesztője.

Az amerikai keresztény fundamentalisták szerint a világi progresszívok támadást indítottak a karácsony ellen” – jelentette a Metazin. Flynn szerint az amerikai keresztények (így írja, minden keresztényre érvényesen!) nem képesek megemészteni, hogy az év utolsó, hálaadástól kezdődő hat hetére már nem formálhatnak kizárólagos jogot.

„A ’kellemes ünnepeket’ annyival jobb, mint a ’boldog karácsonyt’, hogy tekintetbe veszi azt a sokmillió hívőt, aki nem a karácsonyt ünnepli decemberben” – véli Flynn. Csakhogy még a ’kellemes ünnepeket’ sem tökéletes jókívánság. „Még ez is azt sugallja, hogy minden amerikai ünnepel valamit az év utolsó hat hetében.” Ez azonban nem így van. Egyetlen hindu és buddhista ünnep sem esik az év ezen időszakára. És persze az ateisták sem ünnepelnek semmit.

„Azok számára, akik nem ünnepelnek, a ’kellemes ünnepeket’ éppen olyan sötét hátsó szándékra utal, mint a ’boldog karácsonyt’. Azt sugallja ugyanis, hogy mindenkinek, így nekik is ünnepelniük kellene valamit.”

Akkor hát egy harcos, de toleráns vallástalan mit kívánjon ismerőseinek decemberben?

„Azoknak, akik ünnepelnek valamit, kellemes ünnepeket kívánok. Azoknak, akik viszont semmit nem ünnepelnek, békességet és sok szerencsét” – írja Flynn, a tolerancia és világi humanizmus lovagja, majd hozzáteszi: „És melegen ajánlom, hogy nekem senki se merészeljen boldog karácsonyt kívánni.”