Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kikre ragasszuk a baloldali címkét?

2005. július 11.

Egy felmérés szerint az amerikaiak jelentős része nem tudja, mi a jobboldali politika. Hogy mi a baloldali, még kevesebben tudják. De nincs is könnyű dolguk.

Egy felmérés szerint az amerikaiak jelentős része nem tudja, mi a jobboldali politika. Hogy mi a baloldali, még kevesebben tudják. De nincs is könnyű dolguk.

A tavalyi elnökválasztások óta számos magyarázat született arról, hogy miért győztek a republikánusok. A legtöbb elmélet azon alapul, hogy döntő szerepe volt az olyan témáknak, mint az abortusz, a homoszexuálisok házassága és az adócsökkentés.

A Harris közvélemény-kutató cég egy hónapja végzett felmérése arra keresett választ, hogy a választók képesek-e a fontos témákban elfoglalt álláspontokat a megfelelő párthoz rendelni, és általában mennyire képesek megfelelő helyre ragasztani a politikai címkéket.

A vizsgálatot a felnőtt lakosságot reprezentáló több mint kétezer fős mintán végezték. A kérdőíven kizárólag belpolitikai kérdések szerepeltek.

A válaszadók zöme tudta, hogy a konzervatívok ellenzik az azonos neműek házasságát (85 %) és az abortuszt (77 %). A vártnál kevesebben voltak vele tisztában, hogy a konzervatívok adócsökkentést akarnak (70 %), és hogy ellenzik a fegyvertartási szabályok szigorítását (50 %).

A liberálisokról 82 % tudta, hogy támogatják az egyneműek házasságát, és 84 %, hogy abortuszpártiak. A liberálisok
54 % szerint támogatják az "erkölcsi értékeket", pedig ellenfeleik mindent elkövettek, hogy erkölcsi relativizmusban marasztalják el őket. A válaszadók 39 %-a pedig egyenesen azt hitte, hogy a liberálisok adócsökkentést akarnak.

Ellenpróbaként azt a kérdést is feltették, hogy mi az álláspontja a jobb- és a baloldali politikai erőknek ezekben az ügyekben. A nehezebb, becsapós kérdésre adott válaszok arányaikban hasonlítottak arra, amit a konzervatív, ill. liberális címke hívott elő. De feltűnően megnőtt a bizonytalanok száma. Főleg a baloldallal nem tudtak mit kezdeni az emberek.

Miért bizonytalanodtak el sokan a "baloldali" szó hallatán? Matt Taibbi szerint azért, mert "ha baloldalinak nyilvánítanak valakit, akkor nem lehetünk benne biztosak, hogy igazi kommunistáról van-e szó, vagy csak egy félénk kapitalistáról".

Lazább, köznapi értelemben leginkább szitokszóként használják a "baloldali" jelzőt. "Zavaros fejű, értelmiségi mamlaszt" értenek rajta - véli Taibbi. - A "jobboldali" viszont nyertesek képzetét hívja elő, "akik ténylegesen kézben tartják a dolgokat, miközben a baloldali tökfejek James Joyce-t olvasnak".

Azt viszont Taibibi maga sem tudja megmondani, hogy ideológiai értelemben pontosan mit jelent ma baloldalinak vagy jobboldalinak lenni Amerikában. Pedig ő hivatásos politikai tudósító.

"Én is összezavarodtam volna, ha megkérdez a Harris - vallja be -, hiszen a vad piacpárti John Kerryt szélsőbaloldalinak szokták tekinteni, miközben a dolgozószobája falát Lenin képével díszítő Grover Norquistot szélsőjobboldaliként tartják számon."

Grover Norquist, a liberálisok elleni kirohanásairól ismert gazdasági és politikai tanácsadó a Wall Street Journal szerint "a republikánusok Leninje".