Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Több biztosító közt a pad alá

2007. január 15.

Kalifornia államban hiába van több magánbiztosító. Sok emberrel egyik sem hajlandó szerződést kötni. A szívműtét, sőt néha még az aranyér is kizáró ok. Hivatásos sportolók, tűzoltók és bevándorlók sem reménykedhetnek magánbiztosításban.

Kalifornia államban hiába van több magánbiztosító. Sok emberrel egyik sem hajlandó szerződést kötni. A szívműtét, sőt néha még az aranyér is kizáró ok. Hivatásos sportolók, tűzoltók és bevándorlók sem reménykedhetnek magánbiztosításban.

„Még szerencse, hogy nekem van egészségbiztosításom, mert majdnem infarktust kaptam, amikor ezt olvastam: a biztosítók nem hajlandók szerződést kötni olyan egészséges emberekkel, akik korábban bizonyos kisebb betegségeken estek át. Például aranyerük volt, vagy visszértágulatuk” – reagált Patt Morrison, a Los Angeles Times publicistája Lisa Girion címlapsztorijára.

Girion a Kalifornia államban működő egészségbiztosítókról írt cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a piaci alapon működő magánbiztosítók kényük-kedvük szerint eldönthetik, hogy kivel kötnek szerződést, és kitől tagadják meg a biztosítást.

A magánbiztosítást Amerikában általában a munkaadó fizeti, de az egyre magasabb költségek miatt a cégek már nem akarják magukra vállalni az alkalmazottak biztosításának költségeit. Azok, akiket cégük nem biztosít, vagy akik nem elégedettek a vállalati biztosítással, egyéni szerződést köthetnek. Ellentétben más amerikai államokkal, Kaliforniában nem írja elő törvény, hogy a biztosítók nem tagadhatják meg a szerződést a magasabb rizikócsoportba tartozóktól. Ezért egy szívműtéten átesett középkorú kaliforniai nem számíthat rá, hogy bármelyik társaság biztosítja.

De nem csak a rosszabb állapotban lévő, és komolyabb betegségeken átesett embereket utasítják el. „Bizonyos foglalkozásúakkal – tetőfedőkkel, hivatásos sportolókkal, tűzoltókkal – még akkor sem kötnek szerződést, ha az adott jelentkező kiváló egészségnek örvend” – foglalta össze Girion az üzletkötők számára készült ötven oldalas bizalmas útmutatót. Az elutasítottakkal azt sem közlik, miért nem kaphatnak biztosítást.

A bevándorlók sem számíthatnak jobb elbánásra. Nem kötnek szerződést azokkal sem, akik bizonyos gyógyszereket szednek. A testsúly és a korábbi betegség is kizáró ok lehet. A biztosítótársaságok arra hivatkoznak, hogy csak így tudják leszorítani a költségeket.

A baloldali liberálisok már régóta az egybiztosítós rendszerben látják a probléma megoldásának kulcsát. Kaliforniában azonban kevesebbel is beérnék. A demokrata-érzelműek azt remélték, hogy Arnold Schwarzenegger kormányzó januári évértékelő beszédében szembeszáll a biztosítókkal, és törvényben tiltja meg, hogy megtagadják a szerződéskötést a magasabb rizikócsoportba tartozóktól.

A kormányzó a múlt héten középutas megoldást javasolt. A demokraták nagy örömére olyan, mindenkire kiterjedő egészségbiztosítást, amelynek költségeit a kisvállalkozásokra, a kórházakra és az orvosokra kivetett adókból fedeznék. Schwarzenegger javaslata ugyanakkor alapjaiban nem reformálja meg a republikánusok által előnyben részesített több magánbiztosítós rendszert.

„A kormányzónak bizonyára egészen más a viszonya a biztosítótársaságokhoz, mint az átlagembernek. Aki olyan gazdag, mint ő, annak nem kell aggódnia egészségügyi kiadásai miatt. Őt bizonyára nem kérdezi meg műtét előtt a sebész, hogy vállalni tudja-e a jobb eljárással járó többletköltségeket. És a biztosítótársasággal sem kell vitatkoznia, ha az csak egy olcsóbb kezelést akar megtéríteni. Természetesen azért sem fő a feje, hogy a műtét után a biztosítási díj duplájára nő – vélekedett Jamie Court és Judy Dugan, a Foundation for Taxpayer and Consumer Rights fogyasztóvédelmi szervezet két vezetője.

„És túl azon, hogy őt nem érinti az átlagemberek biztosítási gondja, még egymillió dollárnyi kampánytámogatást is kapott a biztosítótársaságoktól.”