Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A Kínai Nagy Tűzfal

2005. július 11.

Az Országos Népi Gyűlés múlt szombaton kezdte éves ülésszakát. A hatóságok, élükön az internetrendőrséggel fokozott készültségben várták az eseményt.

Az Országos Népi Gyűlés múlt szombaton kezdte éves ülésszakát. A hatóságok, élükön az internetrendőrséggel fokozott készültségben várták az eseményt.

Összehívták az internetszolgáltatók vezetőit, és figyelmeztették őket, hogy legyenek résen, haladéktalanul töröljék szervereikről a nemkívánatos hozzászólásokat. Az internetkávézók tulajdonosait is jóelőre figyelmeztették.

A kínaiak alig hét százaléka a használja a netet, de ez összesen így is 94 millió ember. Az abszolút számokat tekintve Kína a második az országok ranglistáján az Egyesült Államok után, s a növekedés olyan gyors ütemű, hogy hamarosan az élre kerül.

A Wired már 1997-ben beszámolt róla, hogy a hatóságok a Kínai Nagy Tűzfallal akarják a népköztársaságot megvédeni a nemkívánatos külföldi internetes oldalaktól.

Az Amnesty International jelentése szerint 2002 szeptemberében a négy nagy kínai internetszolgáltató hálózatára szűrőprogramokat telepítettek. Ezek a szoftverek hozzáférhetetlenné tették az olyan szavakat tartalmazó oldalakat, mint az "emberi jogok", "Falun Kung", "Tajvan", "Tienanmen", "Tibet". E szavakkal e-mailt sem lehetett küldeni.

A Harvard Law School két munkatársa, Jonathan Zittrain és Benjamin Edelman felmérést készített a kínai internetes cenzúráról. 200 000 internetes oldalt vizsgáltak. Csaknem tíz százalékuk bizonyult Kínából elérhetetlennek.

Zittrain és Edelman kimutatta, hogy a kínai hatóságok gyakran fejlettebb technikát is alkalmaznak. Nem csak elérhetetlenné teszik a nemkívánatos oldalakat, például a Google-t, hanem azt is megoldották, hogy egy másik, kínai oldal jelenjen meg helyettük.

A Google végül engedett a nyomásnak. A kereső kínai kiadása maga szűri ki a hatóságok által tiltott oldalakat. Cserébe a Google lekerült a tiltott oldalak listájáról.

Az International Herald Tribune beszámol róla, hogy az Országos Népi Gyűlés ülésezése idején 50 000 cenzor ügyeli az internetes fórumokon és blogokon megjelenő, szoftverekkel nem szűrhető tartalmat.

Guo Liang, a Pekingi Társadalomtudományi Akadémia internetguruja szerint azonban a cenzúra nem éri el célját. "Egy weboldalt betilthatnak, de a felhasználókat nem végezhetik ki."

Ha Guo véleménye egybevág a hivatalos állásponttal, akkor ezt haladásként könyvelhetjük el.