Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Legyen ön is feljelentő!

2007. február 23.

New Yorkban hamarosan bárki beküldheti a rendőrségre a bűncselekményekről vagy szabálysértésekről készített videofelvételét és digitális fényképét. A tervezettel kapcsolatban azonban számos aggály vetődik fel.

New Yorkban hamarosan bárki beküldheti a rendőrségre a bűncselekményekről vagy szabálysértésekről készített videofelvételét és digitális fényképét. A tervezettel kapcsolatban azonban számos aggály vetődik fel.

Az elmúlt években egyre több mobiltelefonnal készített videofelvétel keltett kisebb-nagyobb botrányt. Dél-Koreában a kutyakakás lány esete vert fel nagy port. Mint a Metazin annak idején beszámolt róla, egy lány kénytelen volt abbahagyni tanulmányait és elbujdosni otthonról, mert mobiltelefonnal videofelvétel készült – és került az internetre – arról, hogy nem volt hajlandó eltávolítani kutyája piszkát a metró padlójáról.

Malajziában egy titokban készült felvétellel sikerült leleplezni a rendőrség kegyetlen kihallgatási módszereit. Az őrizetbe vett nőt meztelenül csuklóztatták, hogy a testnyílásaiban esetleg elrejtett kábítószert megtalálják. A kihallgatásról titokban készített felvételt kitették az internetre. A videó hatására perek és vizsgálatok indultak.

Nagy visszhangja volt annak a felvételnek is, amelyet egy hegymászócsoport készített a Himalájában. A rövid videofilmen kínai katonák tibeti menekülteket, köztük nőket és gyermekeket mészároltak le. A titokban készített filmet a hegymászók feltöltötték a YouTube videomegosztó portálra. (Itt megnézheti.) Aztán egy román televízióban is levetítették. Az ügyből nemzetközi botrány kerekedett.

Amerikában is kihasználják a modern technika kínálta lehetőséget. Másfél éve például egy utas által készített videó alapján sikerült azonosítani egy metrón szemérmetlenkedő férfit. Talán ennek az esetnek is szerepe volt abban, hogy – mint Michael Bloomberg, New York polgármestere januári évértékelő beszédében bejelentette – a központi segélykérő vonalakat a jövőben alkalmassá teszik digitális felvételek fogadására. „Így bárki beküldheti majd a rendőrségre a bűncselekményekről és a szabálysértésekről készített felvételeit. A rendelkezés célja – mondta Bloomberg – a rendőrség és a polgárok közötti szorosabb együttműködés elősegítése, és a polgárok bevonása a bűnözés elleni harcba.”

A tervezettel kapcsolatban jó pár jogi aggály vetődött fel. Van, aki Nagy Testvér jelenségtől, és a személyiségi jogok sérülésétől tart. Kérdéses az is, hogy az anonim felvételeket felhasználhatja-e majd a bíróság – olvassuk a Gotham Gazette összefoglalóját. Egyes szakértők szerint ugyanis a bíróság csak akkor fogadhatja el bizonyítékként a videókat, ha készítőjüket tanúként hallgatják meg. Így azonban odaveszne az anonimitás.

A legnagyobb fejtörést alighanem a rosszindulatú tréfák okozzák majd a városvezetésnek és a rendőrségnek. „Kíváncsi vagyok, a digitális fényképszerkesztő-programokhoz értő kreatív fiatalok milyen vendettákat és átveréseket eszelnek majd ki” – idézik az egyik bloggert.

Kit terhel majd a felelősség, ha a rendőrség valakit egy ismeretlen videobetyár által beküldött, hamisított felvétel alapján állít elő?