Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A taktikai atomcsapás segédigéi

2007. március 9.

Bush elnök szerint „minden megoldás szóba jöhet” Iránnal kapcsolatban. A médiában „stratégiai” és „taktikai” fegyverek esetleges bevetéséről hallani. Az amerikai nyelvész szerint megkezdődött az emberek felkészítése a nukleáris csapás lehetőségére.

Bush elnök szerint „minden megoldás szóba jöhet” Iránnal kapcsolatban. A médiában „stratégiai” és „taktikai” fegyverek esetleges bevetéséről hallani. Az amerikai nyelvész szerint megkezdődött az emberek felkészítése a nukleáris csapás lehetőségére.

„A valóság letagadásának egyik jól ismert módja, hogy kerüljük az olyan kifejezéseket, amelyek hiteles képet festenek a valóságról. A propaganda előszeretettel él ezzel az eszközzel. A hallgatás és az eufemizmus egyaránt a valóság letagadását szolgálja. A médiában egyre több olyan kijelentés hangzik el, amelyből arra lehet következtetni, hogy komolyan felvetődött egy Irán elleni atomcsapás lehetősége” – olvassuk a Huffington Post című liberális blogban.

A bejegyzés szerzője George Lakoff nyelvész, aki a Ne gondolj az elefántra! című bestsellerében azt fejtegette, hogy a politikában a siker azon múlik, kinek sikerül meghatároznia a viták keretét. Csak az lehet népszerű, aki eléri, hogy olyan témákról essen szó, amelyek neki kedveznek. Még fontosabb, hogy a témákat vonzó értékek és szívhez szóló metaforák keretében adjuk elő, s ezzel rákényszerítsük az ellenfelet, hogy ő is ezekre az értékekre hivatkozzon. Lakoff szerint Bush azért lett másodszor is elnök, mert a választási kampányban ez neki sikerült.

Lakoff most az Iránnal kapcsolatos metaforákat veszi górcső alá. Bush elnök úgy nyilatkozott, hogy „minden megoldás szóba jöhet”, ha nem sikerül diplomáciai úton megszelídíteni Iránt, és leállíttatni az atomprogramot. A homályos válasz azóta szállóigévé vált. Dick Cheney alelnök is előszeretettel használja. Sőt még a demokraták két legesélyesebb elnökjelöltje, Hillary Clinton és Barack Obama is Bush elnököt idézte Iránnal kapcsolatban.

„Taktikai”, „stratégiai” fegyverek esetleges bevetéséről úgyszintén gyakran hallani. Természetesen ezek az eufemizmusok szintén a nukleáris fegyverekre utalnak. Eszerint tehát elképzelhető, hogy atomfegyverek bevetésével akadályozzák Iránt az atomfegyver kifejlesztésében – írja Lakoff.

„A konzervatívok ezekkel az üzenetekkel az Irán elleni atomháborúra készítik fel az embereket. Az amerikaiak így lassan megbarátkoznak a gondolattal.”

„Természetesen más magyarázat is van az eufemisztikus kifejezésmódra” – ismeri el Lakoff. A kormány bizonyára nem csak az amerikaiakat akarja hozzászoktatni az atomháború gondolatához, hanem egyúttal Iránra is rá akar ijeszteni. De mi lesz, ha Irán nem ijed meg? – kérdi Lakoff. Akkor bizony Amerika kénytelen lesz beváltani a fenyegetéseket, és a következményekre nem lesz könnyű eufemisztikus metaforákat találni.