Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A mobilpletyka társadalmi funkciói

2007. március 9.

Pletyka nélkül boldogtalanabbak lennénk, mobiltelefon nélkül pedig pletykátlanabbak. Pletykálunk is a mobilon, átlagban hetente egynél többször – állapította meg egy felmérés Nagy-Britanniában.

Pletyka nélkül boldogtalanabbak lennénk, mobiltelefon nélkül pedig pletykátlanabbak. Pletykálunk is a mobilon, átlagban hetente egynél többször – állapította meg egy felmérés Nagy-Britanniában.

A mobilpletyka helyreállítja azt az elveszett érzésünket, hogy kapcsolatban vagyunk másokkal, és részei vagyunk egy közösségnek; továbbá ellenanyagot termel a modern életformával járó stresszel és elidegenedéssel szemben” – írja Kate Fox antropológus, a SIRC társadalomtudományi kutatóközpont igazgatója.

A pszichológia régóta hasznos tevékenységnek tekinti a pletykát, az Amerikai Pszichológiai Társaság honapján is olvasható például összefoglaló arról, hogy a pletyka fontos társadalmi szükségleteket elégít ki, egyebek között társadalmi normák változását készítheti elő. Amikor az emberek Clinton elnök és Monica Lewinsky kapcsolatáról pletykáltak, azt dolgozták fel, vajon változóban van-e a házasságon kívüli nemi kapcsolatok társadalmi megítélése. Egy másik tanulmány azt taglalta, hogy a pletyka a kapcsolatépítés nélkülözhetetlen eszköze, szövetségesek építésére és ellenfelek kiközösítésére egyaránt használatos.

Szvetelszky Zsuzsannától, a téma legismertebb magyarországi szakértőjétől azt is tudjuk, hogy amióta ember az ember, nemigen élhet pletyka nélkül: „igen ősi, biológiailag determinált szükségletet elégít ki, amely a közösség összetartozásának felismerésén alapul”.

De hol van már a kerítés, amelynek támaszkodva a szomszédok jól kibeszélték magukat? A mai atomizált társadalomban a mobiltelefon teremti meg azt a lehetőséget, hogy a közösségek egymástól térben elszakadó tagjai gyakorolják ezt a nélkülözhetetlen tevékenységet.

A SIRC kutatói szerint a pletyka a főemlősök közösségi tisztálkodásának emberi megfelelője, márpedig a főemlősöknél kimutatták, hogy a testszőrzet közös tisztogatása ösztönzi az endorfintermelést, enyhíti a stresszt és erősíti az immunrendszert. Az emberi társalgás kétharmada pletyka, és „ez a verbális társas tisztálkodás lényegbevágó az ember testi és lelki jóllétének megőrzése szempontjából”.

A SIRC reprezentatív felmérése megállapította, hogy az emberek háromnegyede hetente legalább egyszer pletykál mobiltelefonon. Kiderült, hogy a férfiak legalább olyan pletykásak, mint a nők, sőt, egyharmaduk naponta pletykálkodik a mobilján, míg a nőknek csak huszonhat százaléka. A férfiak elsősorban a munkatársaikkal pletykálnak, a nők inkább a barátnőikkel és a családtagjaikkal. A nők ezen kívül érzelemdúsabb hangon beszélnek, és több pozitív visszacsatolást adnak partnerüknek, továbbá gyakran jelképes testőr gyanánt használják készüléküket: amíg beszélnek rajta, nem fogja őket zavarni a férfinép.

A telefonpletykáknak csak öt százaléka számít negatívnak, vagyis húsz esetből csupán egyszer szólnak le valakit a háta mögött a mobilozók, de ez is igen hasznos tevékenység: a szabálytanulást és a társadalmi kapcsolatépítést szolgálja.

A tanulmány csak társadalomlélektani hatásokkal foglalkozik, a mobiltelefonálás káros fiziológiai hatásai kívül esnek a megrendelő, a BT Cellnet telefontársaság által megjelölt témakörön.