Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Tüntetőknek fűre lépni tilos

2007. március 22.

A városvezetés nem engedélyezte az ellenzéki tüntetést, hogy megóvja a park gyepét. A tüntetők szerint ezzel megsértette a gyülekezési jogot, ezért feljelentették. A bíróság salamoni ítéletet hozott. A fűnek és a tüntetőknek egyaránt vannak jogai.

A városvezetés nem engedélyezte az ellenzéki tüntetést, hogy megóvja a park gyepét. A tüntetők szerint ezzel megsértette a gyülekezési jogot, ezért feljelentették. A bíróság salamoni ítéletet hozott. A fűnek és a tüntetőknek egyaránt vannak jogai.

„Egy 2004-ben indított perben született döntés kimondja, hogy a városvezetés nem sért alkotmányt azzal, ha a közparkok gyepének megóvása érdekében nem engedélyez egyes rendezvényeket. A határozat azonban úgy folytatódik, hogy a városvezetésnek esküdtszék előtt kell tisztáznia magát a gyülekezési jog korlátozásának vádja alól” – olvassuk a New York Timesban.

2004-ben a Republikánus Párt New York-i nagygyűlésével egy időben békeaktivisták háború- és kormányellenes tüntetést szerveztek. Mivel a gyűlést a Central Parkban szerették volna tartani, a város engedélyére volt szükségük. New Yorkban ugyanis a kilencvenes évek végén, a parkok átfogó rendbetételekor törvénybe foglalták, hogy közparkokban a húsz főnél nagyobb gyűlésekhez, koncertekhez, tüntetésekhez a városvezetés külön jóváhagyására van szükség.

A városvezetés, élén Michael Bloomberg republikánus polgármesterrel, nem járult hozzá a tüntetéshez. Arra hivatkoztak, hogy a tüntetők az esős időben kitaposnák a több mint 18 millió dollárért (3,5 milliárd forint) rendbe tett gyepet.

A tüntetés szervezői szerint a városvezetés megsértette a gyülekezés alkotmányos jogát. Szerintük a gyep megóvása csak ócska ürügy volt arra, hogy elhallgattassák őket a republikánusok nagygyűlésének idejére. Azzal érveltek, hogy a városvezetés ugyanabban az időben több nagy koncert és sportesemény megrendezését jóváhagyta, és nem féltette a drága füvet.

A most született döntésben a bíró kimondja, hogy a városvezetésnek jogában áll a fű épsége érdekében megtagadni a jóváhagyást egyes rendezvényektől. De azt is hozzáteszi, hogy az ellenzéki tüntetőket hátrányosan megkülönböztették, hiszen csak az ő esetükben hivatkoztak a gyepre, a koncertek esetében nem féltették a füvet. Márpedig kétséges, vajon a gyepvédelem szempontjából indokolt volt-e különbséget tenni politikai rendezvény és koncert között. Ezért a bíró elrendelte, hogy esküdtszék döntse el, sérült-e a gyülekezés alkotmányos joga.

A döntést mindkét fél a maga győzelmeként ünnepli. A városvezetés örül, mert a bíróság megerősítette, hogy a városnak jogában áll megvonni az engedélyt a parkok gyepét veszélyeztető rendezvényektől. Biztosra veszi továbbá, hogy a gyülekezési jog megsértésével kapcsolatban is nekik ad majd igazat az esküdtszék.

„Fényes győzelmet arattunk – nyilatkozta a tüntetők ügyvédje. – Nagy elégtétel ez mindenkinek, aki nem ért egyet a Bush-kormány Irak és a szabadságjogok ellen indított háborújával.”

Az esküdteknek kell eldönteniük, hogy egyenlő és elfogulatlan volt-e a városvezetés, amikor az ellenzéki tüntetést nem engedélyezte, a koncerteket viszont jóváhagyta. Utána már biztosan nem lesz mindenki egyaránt elégedett.