Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Fel Brüsszelbe a húsosfazékhoz!

2005. július 11.

Jól fizető állást akar Brüsszelben? Négy millió forint kell hozzá. Ennyibe kerül a College of Europe elvégzése. A diplomával könnyen EU-bürokrata lehet.

Jól fizető állást akar Brüsszelben? Négy millió forint kell hozzá. Ennyibe kerül a College of Europe elvégzése. A diplomával könnyen EU-bürokrata lehet.

Justin Stares, az egyetem egyik hallgatója a Guardian hasábjain népszerűsíti az intézményt. Mármint a College of Europe-ot, nem az EU-t.

A cikk címe eléggé nyers: To Brussels, on the gravy train. Ami annyit tesz, hogy "Brüsszelbe a könnyű keresetért".

Az iskolában válogatott tanári gárda oktat, elsősorban mégis a végzett hallgatók összetartásáról híres. Az öregdiákokról csak "a brüsszeli maffiaként" beszélnek. A kapcsolatok rendszeres bulik és ivászatok során fonódnak szorosra.

Úgy ezer College diplomás dolgozik jelenleg Brüsszelben, köztük David O'Sullivan, az Európai Bizottság főtitkára. A José Barroso vezette bizottság kétszáz munkatársa közül harmincan végeztek a College of Europe-on.

Az átlagosan havi nettó egymillió forintos kezdő fizetésből a diplomaszerzés költsége gyorsan visszatéríthető. De azok sem nyögik sokáig a kölcsönöket, akik nem az EU hivatalaiban találnak állást. Könnyen elhelyezkednek valamelyik brüsszeli lobbicégnél. Szoros kapcsolatban maradnak EU-hivatalnokként dolgozó barátaikkal.

Stares szerint az egyetemnek egyetlen apró hibája van: "A hallgatók jól eligazodnak a meglévő rendszerben, de nem tanulják meg kritizálni az EU-t. Csak azt tudják, hogyan működik a rendszer, s ezért a végzett diákok később nem nagyon akarnak újítani."

Összetartó öregdiákság ide vagy oda, a rosszmájú beszámoló után nem biztos, hogy Stares-nak az áhított diploma megszerzése után alkalma lesz belülről reformálgatni az EU-bürokráciát.