Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Sorozással a háború ellen

2007. május 22.

Egyre többen vetik fel Amerikában és Ausztráliában, hogy ideje lenne visszaállítani a hadkötelezettséget. A politikusok százszor meggondolnák, hogy érdemes-e háborút indítani, ha nem önkénteseket, hanem a saját gyerekeiket kellene Irakba küldeniük.

Egyre többen vetik fel Amerikában és Ausztráliában, hogy ideje lenne visszaállítani a hadkötelezettséget. A politikusok százszor meggondolnák, hogy érdemes-e háborút indítani, ha nem önkénteseket, hanem a saját gyerekeiket kellene Irakba küldeniük.

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer még ilyen cikket írok” – írja Peter Martin, a Canberra Times ausztrál napilap kommentátora.

Martin a hatvanas években, gyerekfejjel tudta, hogy a postás előbb-utóbb minden bizonnyal neki is kézbesíti a behívót. Jó esélye volt rá, hogy sorköteles katonaként Vietnamba vezényeljék. (Ausztrália néhány ezer fős sorkatonasággal támogatta az Egyesült Államokat.) Érthető hát, hogy nagyon örült, amikor Ausztrália 1972-ben, egy hónappal Amerika előtt eltörölte a kötelező katonai szolgálatot.

„Nagy megkönnyebbülés volt, hogy Gough Whitlam miniszterelnök megszüntette a hadkötelezettséget. Mindenki üdvözölte a döntést. Sok év elteltével most mégis úgy látom, hogy helytelen döntés volt. Úgy gondolom, újra be kellene vezetni, és ezúttal a nőkre is ki kellene terjeszteni a kötelező katonai szolgálatot. Sőt azt is el kellene érni, hogy senki se mentesülhessen a szolgálat alól.”

„Hadkötelezettség nélkül ugyanis túlságosan egyszerű katonákat küldeni külföldre. Amikor nemrég az ausztrál miniszterelnök arról beszélt, hogy az iraki missziót meg kell hosszabbítani, senki sem emelt szót ellene. Mindannyian tudtuk, hogy a döntés nem a saját gyerekeink életét sodorja veszélybe.”

„Ha Ausztráliában nem törlik el a sorkötelezettséget, valószínűleg sosem küldtünk volna katonákat Irakba.”

Az amerikai liberálisok is hasonló húrokat pengetnek. „Eljött az ideje, hogy komolyan megfontoljuk és megvitassuk, nem lenne-e érdemes újra bevezetni Amerikában a sorkötelezettséget – írta Joe Galloway katonai szakértő a Military.org-on. – Az önkéntesekből álló katonaság túlságosan kényelmes megoldás. Az amerikaiak többségét megnyugtatja, hogy az ő gyerekeiknek nem kell részt venniük a háborúban. A döntéshozók dolgát is megkönnyíti, ha önkénteseket kell a csatatérre vezényelniük.”

Charles Rangel demokrata képviselő már régóta szorgalmazza a kötelező katonai szolgálat visszaállítását. Tavaly novemberben bejelentette, hogy törvényjavaslatot terjeszt elő ennek érdekében. Javaslata szerint minden 42 évnél fiatalabb amerikai férfi és nő besorozható lenne.

„Kezdettől fogva ellenzem az iraki háborút. Meggyőződésem szerint a döntést meghozó politikusok sem támogatták volna az iraki megszállás gondolatát, ha megvan rá az esély, hogy az ő gyerekeiket is Irakba vezényelhetik” – magyarázta döntését a New York Daily Timesban.

Rangel azt is hozzátette, hogy főleg a szegényebb családokból származó fiatalok jelentkeznek katonának. „Azok, akik egyetemre is mehetnek, ritkán választják a sereget. 2004-ben a New York-i önkéntesek 70 százaléka a város szegényebb kerületeiben élő feketékből vagy hispánokból került ki.”

Sokkal igazságosabb lenne, ha a jómódú középosztály is kivenné a részét Amerika háborúiból. „Ha áldozatot kell hozni, akkor viselje mindenki a terheket.”