Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mobilkapcsolat szakadék fölött

2005. július 11.

Az ENSZ számítógéppel és internettel segíti a szegény országokat. Az Economist úgy véli, hogy inkább mobiltelefonra lenne szükség.

Az ENSZ számítógéppel és internettel segíti a szegény országokat. Az Economist úgy véli, hogy inkább mobiltelefonra lenne szükség.

Az ENSZ március 14-én létrehozta a Digitális Szolidaritási Alapot a digitális szakadék áthidalása érdekében. A fejlődő országokat számítógéppel és internethozzáféréssel felszerelt teleházakkal látják el, hogy a harmadik világ polgárai "beléphessenek az információs társadalomba".

Az Economist szerint a pénzalap létrehozása téves elképzelésen alapul. Azon, hogy az internetellátottság "gyorsan gazdaggá teszi a szegény országokat".

"A digitális szakadék csak tünete más, sokkal súlyosabb bajoknak" - írja a hetilap. - Az éhínség, a rossz egészségi állapot, vagyis a szegénység tünete. Ráadásul a szóbanforgó országokban rengeteg az írástudatlan, és sokhelyütt áram sincs. Ezért nem sokra mennek számítógépekkel és internettel.

A tüneti kezelés helyett inkább magát a szegénységet kellene enyhíteni. Ebben pedig nagy szerepe lehet a mobiltelefon elterjedésének.

"Gazdasági haszna annyira nyilvánvaló - írja az Economist -, hogy a fejlődő országokban már most is vesz mobilt, aki tud." Nem véletlen, hogy itt jövedelmük nagyobb részét költik az emberek telekommunikációra, mint a gazdag államokban. A cikkben említett afrikai országokban a havi átlagjövedelem kétezer forint.

A mobiltelefonnal "könnyen csökkenthető az üzletkötés és utazás költsége, bővíthető az gazdasági kapcsolatrendszer" - állapítja meg a lap. - "Ráadásul a mobilt analfabéták is tudják használni."