Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nem vicc a piaci honvédelem

2007. május 22.

Egyesek nagyon szellemesnek hiszik magukat, amikor a piaci honvédelem abszurdnak hitt ötletével riogatnak. Csakis korlátoltságukról tesznek bizonyságot. Mert a maszek honvédelem nagyon is életrevaló gondolat.

Egyesek nagyon szellemesnek hiszik magukat, amikor a piaci honvédelem abszurdnak hitt ötletével riogatnak. Csakis korlátoltságukról tesznek bizonyságot. Mert a maszek honvédelem nagyon is életrevaló gondolat.

„A közfelfogás szerint a kapitalizmus a virslihez, a farmernadrághoz és a táskaszámítógéphez hasonló vegyes árucikkek ügyében jobb a szocializmusnál, ámde a honvédelemhez feltétlenül központi tervezőkre van szükség. A legtöbb ember ezt olyannyira magától értetődőnek tartja, hogy az ellenkező nézetet – tudniillik hogy a szabadpiaci honvédelem igenis működőképes ötlet – nevetség tárgyává szokták tenni” – írja Robert P. Murphy a libertárius Mises Institute magazinjában.

Murphy két olyan cikkre is hivatkozik, amely a honvédelem piacosításán élcelődik. Az egyiket a Metazin összefoglalójából is ismerheti az olvasó. „Noah gondolatmenete szerint aki úgy gondolja, hogy a piacra kellene bízni az egészségügyet, mert a kormány csak elszúrja, az csak úgy lehet következetes, ha a honvédelemmel kapcsolatban is ugyanerre a következtetésre jut. Mivelhogy azonban mindannyian tudjuk, hogy ez őrültség, be kell látnunk, hogy a piaci egészségügy követelése merő képmutatás” foglalja össze a cikket Murphy.

Az Onion szatirikus hetilap még messzebbre megy. A lap álhíre szerint az amerikai hadügyminiszter bejelentette, hogy a 87,5 milliárd dolláros iraki segélyprogramot nem mindenféle polgári és katonai célokra fordítják Irakban, hanem egyenlő arányban szétosztják a pénzt a 24 683 313 iraki lakos között. Ily módon minden iraki 3 544 dollárhoz és 91 centhez jut. A többit majd a piac megoldja. Még az iskolákat is privatizálják, mindenkinek lesz miből megfizetnie a legjobbat.

Murphyt az élcelődés nem győzi meg, és kitart mellette, hogy a piac igenis mindenben jobb. Sőt, teszi hozzá, ezt a két idézett lap is elismeri. Hiszen egyaránt igen rossz véleménnyel vannak az amerikai honvédelmi politikáról és a hadsereg iraki teljesítményéről. Vagyis egyetértenek vele abban, hogy az amerikai kormány, ha rábízzák a hadügyeket, dollármilliárdokat tékozol el, és mégis borzalmasan rosszul teljesít.

Mindennek ellenére tényleg azt gondolják, hogy a magáncégek alul tudnák múlni a kormány teljesítményét? – fordítja meg a piac kritikusainak érvelését Murphy. „Mégis, mihez könnyebb hozzájutni Falludzsában? Mobiltelefonhoz, vagy vízvezetékhez?”