Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Bloggal az emberi jogokért

2007. május 22.

Amire az emberjogi szervezetektől nem futotta, azt elérte néhány blogíró: összegyűlt a pénz egy belorusz emberjogi aktivista óvadékára. A blogírás előtt új távlatok nyílnak, de ettől a bíróság még letöltendő börtönbüntetésre ítélheti az aktivistát.

Amire az emberjogi szervezetektől nem futotta, azt elérte néhány blogíró: összegyűlt a pénz egy belorusz emberjogi aktivista óvadékára. A blogírás előtt új távlatok nyílnak, de ettől a bíróság még letöltendő börtönbüntetésre ítélheti az aktivistát.

„A huszonnyolc éves Gyenyisz Gyenyiszov belorusz politikai aktivista rengeteg embernek tartozik köszönőlevéllel, amiért két hónapi fogság után óvadék ellenében szabadlábra került. Barátain és családján kívül a belorusz blogtér résztvevői is segítettek. Belarusz és a világ emberi jogi szervezetei nem voltak hajlandók részt venni az óvadék összegyűjtésében, a blogtér viszont előteremtette a szükséges pénz hiányzó felét – írja a Globalist hasábjain Jevgenyij Morozov.

Gyenyiszovot tetten érték, amint másokkal együtt felállította a piros-fehér belorusz zászlót egy parkban, és a tekintélyelvű rendszer elleni békés tiltakozásra buzdító röplapokat osztogatott. Ezután „a társadalmi béke megzavarására irányuló, és a lakosság veszélyeztetésére alkalmas nyilvános megmozduláson való részvétel alapos gyanúja miatt” büntetőeljárás indult ellene. Gyenyiszov rövid bujkálás után egy Oroszországba tartó vonaton akadt horogra.

Amikor megkezdődött az adománygyűjtés, sok blogger szkeptikus volt. Végül is Belaruszban mindennapos eset, hogy a rezsim bírálói rács mögé kerülnek. A bankműveletek pedig még hagyományos formában is nehézkesek, hát még az online átutalások, amelyekhez ráadásul az adakozónak fel kell fednie kilétét.

Minden jogos aggály ellenére a pénz összegyűlt, és Gyenyiszov kiszabadult. Egyik legaktívabb támogatója, egy Andrej Nyikolajev nevű fiatalember súlyosan mozgáskorlátozott, és lényegében a blogján keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal. Az ő odaadó segítsége nélkül nemigen gyűlt volna össze az óvadékra való.

A Metazinban is sokszor tárgyaltuk, milyen nagy kultúrája alakult ki a világban az internet korlátozásának, minthogy a tekintélyelvű kormányok ezt tekintik az új helyzethez való alkalmazkodás legkézenfekvőbb módjának. Morozov azt írja, hogy a tekintélyelvű rezsimek előszeretettel blokkolják a nagy nemzetközi honlapokat, kivált választások idején. De a kis blogok mégiscsak utat találnak maguknak, és néha egy tíz ember által olvasott blog többet ér el, mint a hatvanas évek Szovjetuniójában egy-egy millió ember által aláírt petíció.

Lehet, hogy nemsokára az okoz majd fejtörést, mi legyen a visszafizetett óvadékkal? Ez a kérdés abban az esetben vetődne fel, ha a bíróság felmentené Gyenyiszovot.