Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mechanikus kritikus

2005. július 11.

Veszel egy könyvet az internetes áruházban. Bepötyögöd, mi a kedvenc filmed. A program megmondja, mi való neked. A szegkovácsok sorsára jutnak a kritikusok?

Veszel egy könyvet az internetes áruházban. Bepötyögöd, mi a kedvenc filmed. A program megmondja, mi való neked. A szegkovácsok sorsára jutnak a kritikusok?

Egy új könyvet vagy filmet bemutatni és értékelni műveltséget, tapasztalatot, ítélőképességet és nem utolsó sorban sok munkát igénylő feladat. Ráadásul a kritikákat aránylag kevesen olvassák.

Az újságokban néhány tiszteletreméltó kivételtől eltekintve egyre szerényebb helyet kap a kritikai rovat. Különösen a recenziók szorulnak háttérbe, miközben a megjelenő könyvek száma állandóan növekszik.

Rohamosan terjednek viszont a számítógépes algoritmussal működő webes ajánlók. A kanadai közszolgálati rádió és tv, a CBC honlapja alapos - recenziónak, kritikának beillő - áttekintést közöl az ajánló programokról.

A legismertebb internetes könyváruház, az Amazon oldalán egy könyv megvásárlása után megjelenik a felirat: "Akik ezt a könyvet választották, még ezt és ezt is vásárolták."

A Movielens és a Filmaffinity oldalán csak be kell írni kedvenc filmjeink címét, és a gép kiadja, hogy mit kellene még megnéznünk.

A rendszer úgy működik, mintha megkérnénk egy jóbarátot, akivel már volt egy pár közös könyv- vagy filmélményünk, hogy javasoljon valamit, de egyben felszólítanánk, hogy ne bocsátkozzon semmiféle magyarázatba, még az értékelő jelzőket is mellőzze.

Nem mindegy, hogy mit szeretnek a többiek. Még az is kíváncsi rá, aki bízik a saját ízlésében, ha másért nem, hát éppen azért, hogy saját ítéletét megerősítve lássa. De azt is szeretnénk tudni, hogy miért szeretik, amit szeretnek.

Az Amazon ezért lehetővé tette, hogy bárki recenziót írjon. A szövegeket moderálták, de csak a kirívó durvaságot vagy személyes támadásokat szűrték ki.

Egyébként mindent közöltek, akár kidolgozott kritikáról, akár csak odavetett véleményről volt szó. Egy ideig még azt sem követelték meg, hogy a recenzens azonosítsa magát. "Egy olvasó Londonból" - ilyesféle volt a legtöbb aláírás.

Úgy látszott, az internet demokráciája mindenkiből kritikust csinál. De korai volt az öröm.

Az Amazon honlapjára géphiba folytán egy hétig felkerült a névtelen kritikusok bejelentkezési címe. Ekkor kiderült, hogy a rendszer olyan visszaélésekre ad alkalmat, amilyenek a hivatásos kritikusok körében csak kivételesen fordulnak elő. Az egyik író egekbe dicséri a saját könyvét, a másik lehúzza a vetélytársát.

Ezért újabban arra ösztönzik az Amazon kritikusait, hogy ne csak a cég, hanem az olvasók felé is adják meg a nevüket. Azt a nevet, amely a cégnél használt hitelkártyájukon szerepel. Így könnyebben kerülnek a csúcsrecenzensek listájára.

Némelyik recenzens egész kis életrajzot közöl. Van köztük igazi amatőr, de legalább annyi a könyvtáros, író. Hivatásos kritikus is akad, nem szólva azokról, akik ezen az úton akarnak profivá válni.

A szakma kihalásától nem kell tartani. De a kritikusok tevékenységének súlypontja áttevődik az internetre.

Az egyik teljesen profivá, sőt sztárrá vált recenzens, aki ebben a közegben nőtte ki magát, a korábban már bemutatott könyvszajha.