Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A számok embere

2005. július 11.

Tűnődött már azon, hogyan tudják kiszámítani, hogy egy arckrém 71 százalékkal csökkenti a ráncokat? Egy amerikai újság rovata utánajár a kozmetikázott számoknak.

Tűnődött már azon, hogyan tudják kiszámítani, hogy egy arckrém 71 százalékkal csökkenti a ráncokat? Egy amerikai újság rovata utánajár a kozmetikázott számoknak.

Churchill állítólag azt mondta, hogy csak annak a statisztikának hisz, amit saját maga hamisít.

Carl Bialik viszont nagyon nehezen viseli, ha a számokat rosszul használják. Főleg ha politikai vagy vállalati érdeket sejt mögötte.

A Wall Street Journal The Numbers Guy címmel önálló rovatot nyitott neki, hogy hetente egy-egy statisztikai kimutatást tűzzön tollhegyre.

Minden feltétel adott a sokoldalú Bialiknál. Képzettségére nézve matematikus és fizikus. Profi újságíró. Korábban műszaki témákkal foglalkozott, most sportkommentátor.

Két hete az ENSZ népességnövekedésre vonatkozó előrejelzését vizsgálta. Rámutatott, hogy még csak nagyjából sem lehet megjósolni, hogy 2050-ben hányan élnek majd a Földön. Hiszen rengeteg az előre nem látható tényező, és a népességet befolyásoló kisebb változások is jelentős különbségeket okozhatnak ilyen hosszú idő alatt.

Múlt héten az egyik dohányzásellenes szervezet hirdetéseit vette górcső alá. Az American Legacy Foundation plakátokon és televíziós reklámokban azzal dicsekszik, hogy működésüknek köszönhetően Amerikában háromszázezer fiatallal kevesebb dohányzik.

Carl utánajárt a dolognak. Kiderült, hogy a számok az alapítvány megrendelésére készült, módszertanilag igencsak kétes kimutatásból valók.

Legújabb cikkében az alaszkai olajkitermelés körüli vitákkal foglalkozik. A kitermelés szorgalmazói 10,4 milliárd hordónyi olajjal és 2 000 holdnyi természetvédelmi terület feltúrásával számolnak. A tiltakozó környezetvédők csak feleannyi olajat ( 5,4 milliárd hordó), viszont csaknem tízezerszer akkor területet (19 millió hold) emlegetnek.

Sajnos Carl csak amerikai statisztikákat vizsgál.