Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Sontag coming out

2005. július 11.

Susan Sontag politikai ügyekben bátran vállalta legnépszerűtlenebb nézeteit. Attól viszont elzárkózott, hogy nyilvánosan leszbikusnak nevezze magát.

Susan Sontag politikai ügyekben bátran vállalta legnépszerűtlenebb nézeteit. Attól viszont elzárkózott, hogy nyilvánosan leszbikusnak nevezze magát.

A nagy lapokban és folyóiratokban még mindig sorra jelennek meg a visszaemlékezések Susan Sontagról. Magánéletéről, házasságáról, betegségéről is sokat írnak, de csak elvétve számolnak be az írónő homoszexualitásáról.

A Sontag udvartartáshoz tartozó briliáns irodalomtörténész, Terry Castle személyes hangvételű esszéjéből kiderül, hogy Sontag szerette a pletykákat és érdekelte barátai szerelmi élete. Viszont ő alig beszélt magánéletéről, bár csaknem húsz évig tartó viszonya a híres fényképésszel, Annie Leibovitz-szal nyílt titok volt. Művei közül több is a homoszexualitással kapcsolatos témákat tárgyal.

Miért nem vallotta be nyilvánosan, hogy leszbikus? Sontag igazán nem volt félénk. Legbotrányosabb politikai nézeteit is bátran vállalta.

A Los Angeles Times a New York-i írónőt, Sarah Schulmant idézi, aki szerint egy coming out Sontag számára marginalizálódást jelentett volna.

Michael Bronski egy meleg lapban megjelent cikkében azt állítja, hogy Sontag tartott a homoszexuálisok elleni előítéletről. "Sontag public intellectual volt egy értelmiség-ellenes országban " - írja. - "Ha nyilvánosan vállalta volna homoszexualitását, ez nem sikerülhetett volna."