Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Minek nevezzelek?

2007. július 4.

Az újszülött neve státusszimbólum. Az ügyesen megválasztott utónév szinte már belépőjegy a jövendő, jól fizető állásba. Hódítanak hát a kacifántos nevek, és gombamód szaporodnak a névajánlásra szakosodó vállalkozások.

Az újszülött neve státusszimbólum. Az ügyesen megválasztott utónév szinte már belépőjegy a jövendő, jól fizető állásba. Hódítanak hát a kacifántos nevek, és gombamód szaporodnak a névajánlásra szakosodó vállalkozások.

„A szülőkben egyre nagyobb szorongást kelt, hogy sikerül-e megfelelő nevet választaniuk újszülött gyermeküknek. Már nem hódít a keresztnévként használt vezetéknév. A bibliai nevek is kimentek a divatból. Így aztán a szülők egyre több időt és pénzt áldoznak a névválasztásra, és nemritkán külső segítséget is igénybe vesznek” – írja Alexandra Alter a Wall Street Journalben.

Elterjedt szokás, hogy a szülők a hivatalos adattárban néznek utána a manapság dívó neveknek, nehogy túl népszerű nevet válasszanak csemetéjüknek. Egy kaliforniai anya valóságos vagyont költött számmisztikusra, hogy megtudja, a gyermekének választott Leah Marie név pozitív asszociációkat kelt-e (475 dollárért megtudta, hogy igen).

Ennél földhözragadtabb szolgáltatás 50 dollárból is elérhető. Ennyiért a házaspár és ügyvédje félórás telefonbeszélgetést folytat a tanácsadóval, majd kap tőle egy tizenöt oldalas névjegyzéket, aztán válogasson kedvére.

A nagy bizonytalanságot nem utolsósorban a hatalmas információtömeg okozza. Az elmúlt három év alatt több mint nyolcvan könyv jelent meg arról, milyen nevet adhatunk újszülöttünknek. Majd’ kétszer annyi, mint az előző fél évtizedben. Száznál is több a témával foglalkozó internetes honlap. Van, amelyik havi egymillió kétszázezer látogatót vonz. Harmincöt dollárért a szerkesztők tizenkét névből álló jegyzéket küldenek elektronikus postán, 95-ért pedig félórás telefonos tanácsadást vállalnak.

Persze ott van a Google is. Egy anya hajszál híján Zoe Rose-nak nevezte el kislányát, ámde a keresőből megtudta, hogy éppen ezt a nevet viseli egy brit pornósztár.

Manapság a csecsemő neve nem egyfajta családi hagyományt kíván kifejezni, mint valaha, hanem azt hivatott tanúsítani, hogy a szülőknek van ízlésük, továbbá gondoskodni hivatott arról, hogy a gyermek könnyebben érvényesüljön felnőtt korában. Ebből a szempontból az egyik megkérdezett szakértő nagyon jónak tartja a k hanggal kezdődő neveket. A k-t ugyanis az angol nyelvben igen keményen ejtik, és így a név viselője mindjárt bemutatkozáskor figyelmet kelt.

1880-ban a fiúk 41 százaléka, a lányoknak pedig 23 százaléka a legnépszerűbb tíz név valamelyikét kapta a keresztségben. Ma az ilyen újszülöttek aránya 10 százalék alatt van. És a régi kedvenc nevek is jóval lejjebb kerültek a rangsorban. A Mary név még ötven évvel ezelőtt is az első helyen állt, de azóta a 84.-re csúszott vissza.

Mindebben az a különös, hogy miközben az emberek saját gyermeküknek extravagáns nevet hajlamosak keresni, a közvélemény-kutatóknak úgy nyilatkoznak, hogy a mások gyermekeinek furcsa neve idegenkedést vált ki belőlük.

És lehet, hogy mint annyi más divat, a kacifántos nevek hódítása is lecseng egyszer. Mintha kezdene népszerűbb lenni néhány klasszikus név: a Sophie, a Hannah, a Violet és az Emma. Ennél is sokat ígérőbb egy híres színművész pálfordulása. Julia Roberts, aki egy Phinnaeus nevű fiú és egy Hazel nevű leány boldog édesanyja, újszülött harmadik gyermekének a szinte pórias Henry nevet adta.