Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Gazdagisztán nehéz sorsú fiataljai

2007. július 7.

Amerikában egyre több milliomos él. Semmiben sem szűkölködő, elkényeztetett és alulmotivált gyerekeik megnevelésére új iparág jött létre.

Amerikában egyre több milliomos él. Semmiben sem szűkölködő, elkényeztetett és alulmotivált gyerekeik megnevelésére új iparág jött létre.

„A vagyonos amerikaiak számának robbanásszerű növekedésével gazdag gyerekek és szülők új generációja alakult ki. Nagyjából négymillió milliomospalánta él az országban. A burokban születettek soha nem látott vagyonban dúskálnak” – olvassuk Robert L. Frank cikkét a Times magazinban.

Felmérések szerint a milliomos szülők 40 százaléka egyáltalán nem szab határt a gyerek költekezésének. A milliomospalánták köré egész iparág épült ki. Ötcsillagos játszóházak és luxushotelek, ahol már az óvodásokat is hadseregnyi személyzet ugrálja körül. A gyerekméretű ezüst étkészlet mindegyikben szériafelszerelés. Egy magára valamit is adó aranyifjú és aranybakfis már középiskolába is több tízmilliós autóval jár, és milliókért szervez szülinapi bulit.

A milliomospalánták életmódja azonban sajátos nehézségekkel jár. A tejben-vajban fürösztött gyerekek gyakran alulmotiváltak, nincs kedvük sem dolgozni, sem tanulni. Gyakran még a legalapvetőbb ismereteket és készségeket sem sajátítják el. Az elkényeztetett fiatalok az átlagnál gyakrabban depressziósok, és másoknál nagyobb arányban válnak kábítószerfüggővé. Ennek részben az az oka, hogy szüleik helyett dadusok és nevelőnők foglalkoznak velük.

Gyakran nagy stressznek vannak kitéve: a főúri kényeztetés közepette is elvárják tőlük, hogy ők is olyan sikeresek legyenek, mint szüleik. „A huszadik század újgazdag vállalkozói nemcsak a millióikért, hanem gyerekeikért is aggódnak. Attól tartanak ugyanis, hogy belőlük is Paris Hilton válhat.”

Hogy másként legyen, le kell győzni a motiválatlanság és az elkényeztetés következtében kialakult lustaságot. Szerencsére vannak erre szakosodott vállalkozások is. A University of California kifejezetten milliomos fiataloknak indított nyári kurzust, ahol az alapvető pénzügyi ismereteket sajátítják el. Például azt, hogyan szerezzenek szüleiktől hitelt, és hogyan tartsák kiadásaikat kordában, hogy az ő gyerekeiknek is maradjon valami a vagyonból. A tanfolyam során pszichológussal beszélhetik meg életük gondjait-bajait. Megtanulják, hogyan dolgozzák fel a dúsgazdagok sajátos problémáit: hogyan viszonyuljanak a mindent megvevő, de a gyerekkel nem foglalkozó Disneyland-szülőkhöz, hogyan kerekedjenek felül a lustaságon, hogyan cáfolják meg az elkényeztetett gazdag gyerekre vonatkozó sztereotípiákat, és hogyan különböztessék meg az igazi barátokat a pusztán a pénzükre vadászó érdekbarátoktól.

Csak nehogy a pszichológusok is ez utóbbi kategóriába soroltassanak.