Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Hogyan vészeljük át a nyaralást?

2007. július 14.

A neves brit publicista nyilvánosan beismeri, hogy nem egészen normális: ki nem állhatja a nyaralást, gyűlöl a strandon henyélni, és megőrül a tétlenségtől. Túlélési tanácsok a nyaralás idejére.

A neves brit publicista nyilvánosan beismeri, hogy nem egészen normális: ki nem állhatja a nyaralást, gyűlöl a strandon henyélni, és megőrül a tétlenségtől. Túlélési tanácsok a nyaralás idejére.

„Jó dolog a strandon feküdni és semmit sem csinálni. De csak pár percig, aztán borzalmassá válik a tétlenség. Ennyi erővel akár egy tál feldarabolt máj, vagy uborka is lehetnék. És akkor még nem is beszéltünk a sok hülye és időpocsékoló elfoglaltságról: a strandfociról, a golfról, a horgászatról” – olvassuk Andrew Marr közismert brit publicista és politikai kommentátor nyaralás előtti jeremiádáit a Telegraphban.

A felhőtlen nyaralás mára általánosan elfogadott ideállá vált. A politikusoknak szinte kötelező minden évben fürdőnadrágban és strandpapucsban, gondtalan vízparti henyélés vagy idétlen játszadozás közben fényképezkedniük, különben a választók még azt hiszik, hogy megszállott munkamániás szörnyetegek.

„Én viszont nem vagyok politikus, ezért nem kell úgy tennem, mintha normális ember volnék. Bevallhatom, hogy alacsony érzelmi intelligenciájú, merev, önkritikus és beteges munkamániás vagyok” – ismeri be Marr, aki azt sem igazán érti, hogy mások mit szeretnek annyira a nyaraláson. Az ember hetekig tervez és szervez, szállást foglal és útvonaltervet készít, hogy aztán pár hétig egy Isten háta mögötti helyen halálra unja magát. Sokan mindezt ráadásul úgy tekintik, mintha kárpótlás volna az egész éves kemény munkáért. Mintha az ember természetéhez inkább a semmittevés illene, és a munka csak szükségszerű rossz.

A munkamániás publicista szerint épp fordítva van: a lustálkodás nem az emberi természetnek való elfoglaltság. Elismeri persze, hogy általában a munkának sincs több értelme. „De azért annál jobb, mint hogy a saját zsírunkban süljünk a homokban” – a munka legalább segít elterelni a figyelmet az élet értelmetlenségéről és egyéb gondokról.

Hogyan lehet átvészelni a nyaralást? – kérdezi a semmittevéstől rettegő Marr. Az ő túlélési technikája az, hogy minden napra kisebb-nagyobb intellektuális feladatokat tervez. Rajzol vagy fest, Wittgenstein filozófiájáról vagy Gertrude Himmelfarb neokonzervatív politikai filozófusról társalog valakivel. Vagyis mindent elkövet annak érdekében, hogy a nyaralás a lehető leginkább hasonlítson a munkás hétköznapokhoz.

A Metazin szerkesztői egyszerűbb megoldást választottak. Egész nyáron dolgoznak, és egyáltalán nem tartanak nyári szünetet.