Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A hét főbűn sem a régi

2005. július 11.

Követett már el halálos bűnt? Torkoskodott vagy lustálkodott? Dühbe gurult? Netán bujálkodott? A britek többsége mindet kipróbálta.

Követett már el halálos bűnt? Torkoskodott vagy lustálkodott? Dühbe gurult? Netán bujálkodott? A britek többsége mindet kipróbálta.

Az üdvösség elnyerését leginkább veszélyeztető hét főbűn nem a Bibliából származik. A halálos bűnök lajstromát Gergely pápa vette fel a katolikus egyház katekizmusába a hatodik században. Ekkor még közéjük tartozott a szomorúság is, melyet utóbb a restségre cseréltek. Legsúlyosabbnak a kevélység, legenyhébbnek a bujaság számított.

A BBC egyes csatornájának vallási showműsora februárban közvélemény-kutatást végzett. Arra voltak kíváncsiak, hogyan állnak ma a bűnökkel a britek. (A Beliefnet oldalán bárki tesztelheti saját bűnösségét)

A felmérésből kiderül, hogy többségük kárhozatra van ítélve. A megkérdezettek mindössze kilenc százaléka állította, hogy sosem követett el halálos bűnt. (A hazugság nem tartozik a hét főbűn közé.)

Különösen veszélyeztetettek elkárhozás szempontjából a fiatalok és a gazdagok. Az ő lelkükön szárad a legtöbb bűn.

A válaszadók háromnegyede élvezi a bűnbeesést. Ezt leginkább a bujálkodók vallják be.

A showman Ross Kelly szerint "megváltozott a bűnnel szembeni viszonyunk. Sokkal kevésbé aggódunk a halálos vétkek miatt. Inkább azokat a cselekedeteket ítéljük el, amelyek másoknak sérelmet okoznak."

A közvélemény-kutatás megmutatta, hogy ha módjukban állna, a britek változtatnának a halálos bűnök listáján. A jelenlegiek közül csak az irigységet tartanák meg. A legnagyobb bűn a kegyetlenség és a házasságtörés lenne.

A halálos bűnök új listáján a vakbuzgóság lenne a harmadik.