Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Razom Nas Bahato!

2005. július 11.

Az Eurovízió Dalverseny zsűrije szerint az ukrán együttes politikai indulót énekel. Ezért átíratták a szöveget. Nincs helye a politikának egy összeurópai dzsemborin?

Az Eurovízió Dalverseny zsűrije szerint az ukrán együttes politikai indulót énekel. Ezért átíratták a szöveget. Nincs helye a politikának egy összeurópai dzsemborin?

Az Eurovízió Dalversenyen a Greenjolly zenekar képviseli Ukrajnát a Razom Nas Bahato! (Együtt sokan vagyunk!) című számmal.

A dal a narancssárga forradalom Marseillaise. "Mondj nemet a csalásra! Mondj igent Juscsenkóra. Ő a mi elnökünk, je-je-je" - reppelték a tüntetők. - Együtt sokan vagyunk! Nem lehet minket legyőzni!"

A zsűri fülét bántotta a szöveg. "Ez politikai dal, márpedig ez nem politikai dalverseny - mondta Svante Stockselius, az egyik főszervező. - Csak akkor vehetnek részt, ha megváltoztatják a szöveget, vagy legalább egy részét."

A Greenjolly beleegyezett, és az Eurovízió a napokban rá is bólintott az új, kellőképp politikamentes szövegre.

Andrew Mueller, a Guardian pop-kritikusa szerint viszont nem igaz, hogy nem politizál a dalverseny.

1974-ben a portugál dal a diktatúra megdöntésére szólított fel. Franco idején a spanyol együttesek a szabadságról énekeltek. 1982-ben a spanyolok - a Falkland szigetekért folyó háború idején - a londoni döntőn egy argentin tangót adtak elő. 2000-ben az izraeli zenekar szíriai zászlót lengetve követelte a békekötést - sorolja a példákat a kritikus.

A dalversenyt - így Mueller - éppen az ilyen politikai áthallások teszik érdekessé. "Vagy talán azt hiszi Stockselius úr, hogy a zene miatt vagyunk kíváncsiak az Eurovízióra?"