Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A digitális évezred nomádjai

2008. április 25.

A számítógép és a mobilkommunikáció elterjedésével egyre kevesebb időt kell munkahelyünkön töltenünk, így többet lehetünk barátainkkal és szeretteinkkel. A mobilmunkahelyért azonban nagy árat kell fizetni.

A számítógép és a mobilkommunikáció elterjedésével egyre kevesebb időt kell munkahelyünkön töltenünk, így többet lehetünk barátainkkal és szeretteinkkel. A mobilmunkahelyért azonban nagy árat kell fizetni.

„Száz éve az autót sokan csak a lónál gyorsabb közlekedési eszköznek tekintették. Aztán az autók elterjedése átalakította a városokat: kiterjedt elővárosok és agglomerációs övezetek épültek. Olajfüggő társadalmak jöttek létre, és új egészségügyi problémák ütötték fel fejüket, mindenekelőtt az elhízás. A vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő eszközök hasonló változásokat idézhetnek elő” – olvassuk az Economist szerkesztőségi cikkében.

Sokan azt gondolják, hogy a technológiai változások semlegesek, és nem vezetnek társadalmi átalakuláshoz. Az autó megjelenése és a modern tömegkommunikációs eszközök – a telefon, a rádió és a televízió – elterjedése azonban átalakította a hétköznapokat, a gazdaságot, a társadalmat és a politikát is. A mobiltelefonok és a mobilinternet hasonló változások okozói lehetnek.

Az Economist úgy látja, egyfajta digitális nomádizmus köszönthet be. A munkavégzéshez mindinkább elég egy mobiltelefon és egy számítógép. Mivel a mobilinternetnek köszönhetően jóformán bárhol – hovatovább már a repülőgépen is – internetezhetünk, nem kell bejárni az irodába: otthon, a strandon vagy egy parkban is elvégezhetjük a munkahelyi feladatokat. Olyanokká válunk, mint az őskori nomádok, akik nem voltak helyhez kötve.

A mobilkommunikációs eszközök a munkán kívül is új lehetőségeket tartogatnak – és új veszélyeket rejtenek magukban. A mobiltelefonba épített fényképezőgép segíthet a jogsértések leleplezésében. Másrészt viszont a mobiltelefonos felvételek gyakran a személyiségi jogokat sértik.

Vajon jobb lesz a digitális nomádok élete? Bizonyos értelemben igen, hiszen nem kell egész nap az irodában ülnünk, és – mint az igazi nomádok – időnk nagy részét barátainkkal és családunkkal tölthetjük. De nagy árat kell fizetni érte: egyre nehezebben teszünk szert új ismeretségekre, egyre elszigeteltebbé válunk. Ráadásul mindig és mindenhol elérhetőnek kell lennünk, így lehet, hogy végül többet dolgozunk, mintha bejárnánk az irodába.

Egy szempontból azonban biztosan jobb sora lesz a digitális nomádoknak őskori elődjeiknél. Nem kell hatalmas málhákkal vándorolniuk: a munkavégzéshez szükséges okostelefon akár a farmerzsebben is elfér.