Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Senki kevesebbet, harmadszor!

2005. július 12.

Németország recesszióval küszködik. A gazdasági növekedés lassul, az államháztartási hiány magas, a munkanélküliség folyamatosan rekordokat dönt. Egy új kezdeményezés megoldást kínálhat.

Németország recesszióval küszködik. A gazdasági növekedés lassul, az államháztartási hiány magas, a munkanélküliség folyamatosan rekordokat dönt. Egy új kezdeményezés megoldást kínálhat.

Korábban beszámoltunk a német munkaügyi törvény reformjának mellékhatásairól. Utaltunk rá, hogy az új szabályok következtében kevesebb ideig jár majd a segély, és a munkanélkülieknek bármilyen felajánlott állást el kell fogadniuk.

A szociális munkásnak tanuló Fabian Löw egy barátjával különleges álláskereső oldalt indított jobdumping.de címen. Ahogy a név is sugallja, dömpingáron közvetítenek munkaerőt.

Az álláskeresők licitálnak a meghirdetett pozíciókra. A végén az kapja meg az állást, aki a legkevesebbért hajlandó elvégezni a munkát.

"Provokációnak indult" - idézi Löwöt a Die Zeit. - De a kétségbeesett munkanélküliek komolyan vették. A jobdumping.de lassan sikeres üzleti vállalkozássá növi ki magát.

"Modern rabszolga-kereskedelem?" - kérdezi a Die Welt. - Löw szerint nem: "Mindenki maga dönti el, milyen állást és mennyiért hajlandó elvállalni."

Az International Herald Tribune szerint a jobdumping.de a közgazdaság szigorú törvényeit juttatja érvényre, és egyúttal rávilágít néhány kellemetlen igazságra.

"Németországban túl sokba kerül munkahelyet teremteni" - írja a lap. - A magas munkanélküliség egyik oka a túl nagy jólét: a magas járulékok és a bőkezű szociális juttatások.

"Ha túlkínálat van munkaerőből, a béreknek csökkenniük kell" - folytatódik a cikk. - A szakszervezetek viszont éppen ezt szeretnék elkerülni. Az IG Bau már azt fontolgatja, pert indít. Úgy sejtik, hogy a jobdumping.de honlapján a minimálbérnél kevesebbért is vállalnak állást. Löw úgy véli, neki nincs mitől tartania: a szabályok esetleges megsértéséért a hirdető a felelős.

Az "állásdömping" elnevezés lassan kezd terhessé válni. Ezért "állásaukció" néven is honlapot indítottak. Igaz, a nyitóoldal után innét is a jobdumping.de oldalára és állásajánlataihoz jutunk.

Löw a sikeren felbuzdulva már az angol nyelvű oldalt készíti elő. Augusztusra kész lesz, ígéri.

Arról egyelőre nincs hír, hogy magyar változat is készülne.