Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Megvédjük a szociális piacgazdaságot!

2005. július 13.

Schröder kancellár kiállt a szociális piacgazdaság mellett. Müntefering pártelnök azzal vádolta a kereszténydemokratákat, hogy elárulják a társadalmat. Kezdődik a kampány. 

Schröder kancellár kiállt a szociális piacgazdaság mellett. Müntefering pártelnök azzal vádolta a kereszténydemokratákat, hogy elárulják a társadalmat. Kezdődik a kampány. 

A vörös-zöld koalíció által bevezetett szigorú megszorítások kérdésessé tették, hogy fenntartható-e a szociális piacgazdaság Németországban. Újra megindult a vita a kapitalizmusról.

A szociáldemokraták részéről Franz Müntefering pártelnök ütötte meg a legkritikusabb hangot. Nem kérdőjelezte meg a piacgazdaságot, de harcot hirdetett a "sáskatőkével" szemben. A reakció nem maradt el: demagógiával vádolták.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban elszenvedett választási vereség után Schröder kancellár új felhatalmazást akar kapni a polgároktól. Horst Köhler szövetségi elnök még nem döntött a Bundestag feloszlatásáról és az általános választások kiírásáról. A közjogi helyzet vitatott, de a pártok abból indulnak ki, hogy szeptemberben sor kerül a választásokra.

Június 13-án a szocdem parlamenti frakció nagyszabású nyilvános összejövetelt rendezett a berlini Willy Brandt Házban. A téma a szociális piacgazdaság volt. A sajtó kapitalizmus-kongresszusnak, sáska-konferenciának nevezte a gyűlést.

Beszédet mondott Schröder kancellár is, aki korábban óvatosan elkerülte, hogy állást foglaljon Müntefering radikális megnyilatkozásaival kapcsolatban. Most egyértelműen a pártelnök mögé állt: "Franz Müntefering kétségbevonhatatlan érdeme, hogy a gazdaság és a társadalom viszonyát, a vállalkozások társadalmi felelősségének kérdését, valamint a politika és az állam szerepét szenvedélyes viták tárgyává tette. Ilyen vitákra szükség van."

Egy 2003-ban mondott beszédét idézte: "Vagy mi magunk modernizálunk, mégpedig a szociális piacgazdaságot modernizáljuk, vagy pedig bennünket modernizálnak, mégpedig a piac elszabadult erői modernizálnak bennünket, félresöpörve a társadalmat."

A kancellár kijelentette, hogy ezt ma is fenntartja, de egy fontos kiegészítéssel: "Nem csak a piac anonim erői fenyegetik a társadalmat, nagyon is megnevezhető politikai és gazdasági érdekcsoportok akarják kiküszöbölni a szociálist a piacgazdaságból."

Ezen Müntefering pártelnök csak retorikailag tudott túltenni: a kereszténydemokraták "elárulták" a szociális piacgazdaságot.

Retorika volt bőven, kézzelfogható javaslat csak annyi, hogy a befektetési alapoktól nagyobb átláthatóságot követeltek. Aminek különös pikantériát adott, hogy Thomas Püttert, az Allianz Private Equity Holding elnökét is meghívták a kongresszusra. Amikor Müntefering "különösen szívélyesen üdvözölte", a teremben enyhe derültség hallatszott.

A kereszténydemokraták óvakodnak belesétálni a kelepcébe. Angela Merkel csak azzal reagált, hogy a szociális piacgazdaságot mégiscsak az ő hajdani gazdasági miniszterük, Ludwig Erhard találta ki. Edmund Stoiber pedig kijelentette, hogy a munkanélküliség a legnagyobb társadalompolitikai botrány.

De alighanem kénytelenek lesznek felvenni a kesztyűt. A berlini Tageszeitung szerint az őszi választásoknak az lesz a témája, hogy "tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszociálisabb a vidéken".