Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Franko-germán jóléti állam

2005. július 13.

Németországban a szocdemek baloldali fordulatot vesznek. A jóléti állam megóvása érdekében Villepin francia miniszterelnök francia-német unió létrehozását javasolja.

Németországban a szocdemek baloldali fordulatot vesznek. A jóléti állam megóvása érdekében Villepin francia miniszterelnök francia-német unió létrehozását javasolja.

Az általános választásokra készülő  német szociáldemokraták baloldali fordulatot vesznek. A szigorú reformokat nem vonják vissza, de kiállnak a szociális piacgazdaság mellett. Schröder kancellár a "sáskatőkét" ostorozó Müntefering pártelnök mögé áll.

Villepin, az új francia miniszterelnök az angolszász piaci liberalizmussal szemben foglal állást, és legfőbb céljának a francia szociális modell megőrzését nyilvánítja.

Ebben az összefüggésben válik érthetővé, hogy Villepin kormányfői bemutatkozó beszédében újból megpendítette, a két országnak szorosabb szövetséget kellene létrehoznia. Ezáltal egységesíteni lehetne a szociális rendszert és az adókat.

A német kormány mérsékelt lelkesedéssel fogadta a franko-germán tengely ötletét. "A kérdés nincs napirenden" - közölte a kormányszóvivő.

Gustav Seibt történész a Süddeutsche Zeitungban megjelent (angolul az interneten is olvasható) cikkében egyenesen a napóleoni  Rajnai Szövetséghez hasonlítja Villepin francia-német uniójának tervét.

A közös szociális intézményrendszer kiépítése kedvezőtlen lenne a németeknek - állapítja meg Seibt. - Ha komolyan vennék Villepin "doktrinér és tárcacikkbe illő" eszmefuttatását, ez megosztaná Európát. "Egy ilyen blokk létrehozása oda vezetne, hogy a többi EU-tagállam Amerika vagy az euroszkeptikus Anglia felé fordulna. Demarkációs vonal alakulna ki a régi és az új Európa között."

Az International Herald Tribune tudósítója, John Vinocur nevetséges húzásnak nevezi a francia-német szociális együttműködés tervét, amely csak azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a francia gazdaság bajairól: a magas munkanélküliségről, az államháztartási hiányról és a gazdaság stagnálásáról.

A helyzet iróniája Vinocur szerint az, hogy miközben Villepin az egységes külpolitika lehetőségét is felveti, Franciaország csak azzal a feltétellel támogatja a németek bekerülését az ENSZ Biztonsági Tanácsába, ha azok nem igényelnek maguknak vétójogot.