Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A szélsőjobb kitört a karanténból

2009. szeptember 9.

A brit középpártok korábban egyszerűen nem vettek tudomást a szélsőjobboldal létezéséről. Könnyen tehették, hiszen a radikálisok nem szerepelhettek a köztelevízióban. A júniusi EP-választások óta megváltozott a helyzet, és már nem dughatják homokba a fejüket.

A brit középpártok korábban egyszerűen nem vettek tudomást a szélsőjobboldal létezéséről. Könnyen tehették, hiszen a radikálisok nem szerepelhettek a köztelevízióban. A júniusi EP-választások óta megváltozott a helyzet, és már nem dughatják homokba a fejüket.

A BBC megerősítette, hogy a jövőben meghívja Nick Griffint, a Brit Nemzeti Párt vezetőjét a Question Time műsorába” – olvassuk a BBC honlapján.

Az Observer, a liberális Guardian vasárnapi testvérlapja még a bejelentés előtt megszellőztette, hogy a Munkáspárt kénytelen lesz újragondolni azt a korábbi szabályt, amelynek értelmében a párt politikusai nem szerepelnek olyan műsorban, ahová a holokauszttagadásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Nick Griffin vezette szélsőséges Brit Nemzeti Párt is meghívást kap. A Munkáspárt nem akarta növelni a BNP ismertségét és legitimitását azzal, hogy vitába száll vele.

Mint a Metazin is beszámolt róla, a három nagy brit párt – a szocialisták, a konzervatívok és a jobboldal – összefogott az idegengyűlölő és rasszista Brit Nemzeti Párt ellen. A taktika azonban nem segített: a BNP a júniusi európai parlamenti választásokon két mandátumot szerzett.

Az EP-választásokon elért siker miatt a BBC kénytelen teret engedni a BNP politikusainak is. A közszolgálati televízió ugyanis nem tehet különbséget a nemzeti politikában jelen lévő törvényes pártok között – ezért hívják meg Griffint a legnépszerűbb brit politikai műsorba.

A baloldalon sokan attól tartanak, hogy a szélsőséges párt tovább erősödhet, ha a többi párttal együtt jelenik meg a BBC-ben. Antifasiszta szervezetek tüntetésekre készülnek, mert mint mondják, a köztelevízió döntése következtében a szélsőséges párt mérsékelt középerő benyomását keltheti. Volt, aki azt javasolta, hogy a BNP köztelevíziós szereplését törvényben tiltsa meg a parlament, ahogyan 1982-ben a Sinn Fein és az IRA politikusait is letiltották a képernyőről.

A konzervatívok viszont üdvözölték a BBC döntését. A párt szóvivője elmondta, hogy a szélsőjobboldal főleg azokban a körzetekben erősödött meg, ahol az embereknek nem volt lehetősége megismerni a BNP programját.

Hasonló szellemben vélekedett a kérdésről Matthew Syed, a londoni Times kolumnistája. Syed szerint a szélsőjobboldal elleni legjobb fegyver, ha hagyják szóhoz jutni. Majd hosszan idéz Nick Griffin beszédeiből, amelyekben a radikális pártvezér kifejti, hogy az isteni törvénnyel és az evolúcióval egyaránt ellentétes a különböző rasszok keveredése. „Sokan azért ellenzik, hogy 16 év legyen a választási korhatár, mert attól tartanak, hogy a kamaszok még nem eléggé érettek a felelős döntéshez. A BNP nyilvánvaló ostobaságain azonban már egy 12 éves is azonnal átlátna.”