Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Sáskatőke és Bunda-kommandó

2005. július 13.

Az alacsony bérek felé vándorló tőkét nem bírják visszatartani. Ezért a magasabb bérek felé vándorló munkavállalókra csapnak le Németországban. Az idegenmunkás-gyűlöletért a baloldal is felelős.

Az alacsony bérek felé vándorló tőkét nem bírják visszatartani. Ezért a magasabb bérek felé vándorló munkavállalókra csapnak le Németországban. Az idegenmunkás-gyűlöletért a baloldal is felelős.

Müntefering szocdem pártelnök a Bundestagban "sáskarajnak" nevezte az egyre olcsóbb telephelyek felé vándorló cégeket. Egy interjúban azt mondta: "Olyan vállalatokra van szükség, amelyek hosszú távra dolgoznak, és amelyeket nem facsarnak ki vagy adnak el pillanatnyi előnyök érdekében. Ezeket akarom megtartani Németországban."

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának június 13-án rendezett nyilvános összejövetelén Schröder kancellár, aki korábban nem foglalt állást Müntefering nagy felzúdulást kiváltó megnyilatkozásaival kapcsolatban, a pártelnök mögé állt: "Franz Müntefering kétségbevonhatatlan érdeme, hogy a gazdaság és a társadalom viszonyát, a vállalkozások társadalmi felelősségének kérdését, valamint a politika és az állam szerepét szenvedélyes viták tárgyává tette. Ilyen vitákra szükség van."

A kibontakozó választási küzdelembe a szocdemektől balra új politikai párt száll be, a Munka és a Társadalmi Igazságosság Választási Alternatívája (WASG). Az SPD esélyeit rontó új pártot azzal vádolják, hogy a jobboldal malmára hajtja a vizet, sőt egyenesen jobboldali demagógiát űz.

Robin Alexander, a berlini Tageszeitung munkatársa visszautasítja a vádat, hogy a WASG vezetői vagy tagjai egy követ fújnak a szélsőjobboldallal. Nem áll ez a WASG-gal Linkspartei néven választási szövetségre lépő, Gregor Gysi-féle keletnémet PDS-re sem.

"De az új Linksparteinek és az egész globalizáció-ellenes baloldalnak vigyáznia kell - írja Alexander -, nehogy akaratlanul a jobboldalnak és a szélsőjobbnak készítse elő a terepet. A veszély nagyon is reális, mert magában a Linkspartei kiindulópontjában rejlik. Abban, hogy vissza akarják helyezni jogaiba az államot a gazdasággal szemben. Hogy olyan várakozásokat keltenek az állammal kapcsolatban, amelyeket egy nyílt társadalomban nem lehet - vagy ma már nem lehet - teljesíteni."

Alexander szerint maga az SPD is a tűzzel játszik, nem csak a Linkspartei. "Végzetes dolog azt képzelni, hogy a parlament vagy a kancellár helyhez kötheti a tőkét. Azért végzetes, mert a felkeltett várakozásokat csak állami pótcselekvésekkel lehet lereagálni." Ilyen pótcselekvés volt a kelet-európai vendégmunkások ellen indított hajtóvadászat.

Soko "Bunda". Ezt a nemes veretű nevet viselte a német fináncok akciója. A Soko a Sonderkommission rövidítése. Különleges feladattal megbízott akciócsoportnak lehetne fordítani, bár a rövidítés félelmetesebb asszociációkat kelt. A "Bunda" nem szorul magyar fordításra, elég kisbetűvel és idézőjel nélkül írni.

A hivatalos sajtóközleményt a hadijelentések hangnemében fogalmazták: "A Feketemunkát Ellenőrző Testület (FKS) súlyos csapást mért a szervezett bűnözésre az illegális munkaerő átengedés és bérdömping területén."

A betarthatatlan ígéretek agresszív pótcselekvéshez vezetnek. A TAZ munkatársának levezetése idáig kifogástalan. Csak az a kérdés, hogy az államnak - "ma már", egy "nyílt társadalomban" - valóban ölbe kell-e tennie a kezét, ha nem akarja ilyen túlkapásokra ragadtatni magát.