Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Automatizált hírgyártás

2012. május 6.

A számítógépes szövegfelismerés fejlődésével könnyen elképzelhető, hogy hamarosan algoritmusok veszik át az újságírók munkáját. A hírrobotok nemcsak a hírgyártásban, hanem a manipulálásban is hatékonyabbak a hús-vér médiamunkásoknál.

„Pár év leforgása alatt számos, korábban emberek által végzett munkát delegáltunk a számítógépeknek. A számítógép most az írás területén is tanúbizonyságot tesz a szakértelméről” – írja Joe Fassler, az Atlantic magazin kolumnistája.

Mint arról a Metazin is beszámolt, az algoritmusok már könyvajánlót készítenek, hírlistákat szerkesztenek, sőt, könyveket is összeállítanak.

Fassler cikkéből pedig kiderül, hogy újabban már önálló cikket is írnak. A Narrative Science programja képes rá, hogy különféle adathalmazokból újságcikket vagy beszámolót készítsen. Az algoritmus elemzi az adatokat, majd az előre megírt sablonok alapján összeállítja az írást.

A Narrative Science szoftvere annyira megbízható, hogy a tekintélyes Forbes médiakonszern is publikálja az általa létrehozott elemzéseket és írásokat. A Forbes hírigazgatója szerint az algoritmus eddig még egyetlen baklövést sem követett el – szemben a humán újságírókkal, akik gyakran hibáznak.

A szolgáltatás ma két területre, a sportra és a pénzügyi hírekre terjed ki, hiszen ezekben a témákban állnak rendelkezésre a legkönnyebben kezelhető formában adatok, amelyekből viszonylag könnyen előállítható narratív szöveg. A cég vezetői azt tervezik, hogy a jövőben a rendezetlen adathalmazokból is kinyerik az információt, és ezzel újabb területeken indíthatnak szolgáltatást. Azt remélik, hogy nemsokára a blogokat, a Twitter-bejegyzéseket, sőt a cikkekhez írt olvasói hozzászólásokat is felhasználhatják. Így még az is előfordulhat, hogy a rengeteg adatot összevető algoritmusok olyan összefüggéseket ismernek fel, amelyek az emberi olvasók előtt rejtve maradtak. Kristian Hammond, a cég alapítója azzal a merész jóslattal állt elő, hogy az algoritmus húsz éven belül Pulitzer-díjat érő tényfeltáró cikket fog írni.

Az automatizált tudósítások különlegessége, hogy az algoritmus bármikor könnyen megváltoztatható, és ezzel a tudósítás hangneme és beállítása is módosítható. A programozók eldönthetik például, hogy a sportesemények összefoglalójában milyen hangsúlyt kapjon a vesztes értékelése, és milyen jelzők kerüljenek a beszámolóba.

Mindez azonban tovább fokozhatja a sajtó pártosságát – jegyezte meg Jevgenyij Morozov internetguru. Hiszen az algoritmus módosításával könnyen megoldható, hogy ugyanazon források és adatok alapján mindenkinek a saját politikai ízlésének megfelelően tálalják az eseményeket, ami a véleménygettók erősödéséhez vezet. Az automatizált hírgyártás a manipulációban is hatékonyabb lehet a hús-vér újságíróknál.