Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Konzervatív szavazatőrség

2012. október 17.

Amerikában republikánus önkéntesek szervezkednek, hogy a szegényebb és színesebb bőrű körzetekben elejét vegyék a választási csalásoknak. A liberálisok szerint a demokratákra szavazó szegényeket akarják távol tartani a szavazástól.

„A mozgalom országos sereget szervez, hogy elejét vegye a választási csalásnak, illetve, ahogy egyesek látják, csökkentse a választási részvételt” – írja az Atlantic magazinban Mariah Blake a True the Vote nevű szervezetről, amely már nevében is azt állítja, hogy baj van a szavazás tisztaságával.

A republikánusok először 1960-ban, John Fitzgerald Kennedy győzelme után panaszkodtak nyilvánosan választási csalásokra. A következő elnökválasztási kampányban „Sasszem” néven országos akciót szerveztek több ezer önkéntes részvételével. Embereik bementek a szavazóhelyiségekbe, és közvetlen közelből figyelték, valóban szavazásra jogosultak kapnak-e szavazócédulát. A következő másfél évtizedben megszokottá vált az efféle önkéntes szavazatrendészet.

1981-ben azonban messzire merészkedtek a szervezők. A New Jersey-i kormányzóválasztás előtt tájékoztatás céljából nyomtatott szavazólap-mintákat küldtek ki több százezer címre a feketék és spanyol ajkúak lakta körzetekben, s a ’címzett ismeretlen’ jelzéssel visszaérkező levelek címzettjeit megpróbálták töröltetni a választói névjegyzékből. Csakhogy, mint kiderült, régi címjegyzékből dolgoztak. A választás napján karszalaggal felszerelt önkénteseket küldtek járőrözni a színes bőrűek lakta körzetekbe, továbbá a szavazóhelyiségek előtt megpróbálták kiszűrni azokat, akiknek levelét visszavitte a posta. Ebből nyomozás lett, majd feljelentés, de végül a két párt olyan törvénymódosításban egyezett meg, amely előzetes bírói engedélyhez köti az önkéntes választási ellenőrcsoportok működését.

Az új évezred kezdetéig nem is voltak újabb incidensek, de azóta mindkét fél igyekszik a maga javára hajlítani a szabályokat. A liberálisok azt szeretnék, hogy a választó minden államban a választás napján is regisztráltathassa magát a névjegyzékbe, s azt remélik, hogy ettől nagyobb lesz a részvétel. A republikánusok a személyazonosság szigorúbb ellenőrzésére igyekeznek rávenni az egyes államokat. Ma már 33 államban van erről külön törvény.

A Catherine Engelbrecht által 2009-ben elindított True the Vote ma már több tízezer tagot számlál. 2010-ben a részleges törvényhozási választásokon Engelbrecht önkéntesei nyolcszáz panaszt nyújtottak be a houstoni választási bizottságoknak. Tevékenységükből országos hír lett, és özönleni kezdtek a jelentkezők az Egyesült Államok minden szegletéből. 2012 tavaszán, amikor Wisconsin republikánus kormányzójának visszahívásáról volt szavazás, a szervezet 17 000 önkéntessel vette górcső alá a rendkívüli választás kiírásához szükséges aláíróíveket, s azt állította, hogy az aláírásoknak több mint fele érvénytelen volt. A hatóság elegendő érvényes aláírást talált azonban, de végül a republikánus kormányzó megőrizte posztját. A szavazás napján az önkéntesek igyekeztek a választók körmére nézni, és talán túlbuzgónak is bizonyulhattak, mert ötven feljelentés érkezett ellenük, úgymond a választók zaklatása miatt.

Wisconsin különben az úgynevezett „hadszíntér-államok” egyike, ahol mindkét pártnak esélye van az elektori szavazatok begyűjtésére a novemberi elnökválasztáson. Akkor derül majd ki, mire képes a True the Vote mozgalom.