Kommersz karácsony

2013. december 25.

Ahogyan azt sejteni lehetett, idén is egyre-másra jelennek meg az elüzletiesedő ünnepet bíráló írások. A közgazdász a közhelyes moralizálgatás helyett inkább azon morfondírozik, vajon gazdasági szempontból jó-e a decemberben megugró fogyasztás. Hiszen minél többet vásárolunk, annál több munkahelyet teremtünk.

 

A karácsony elüzletiesedése ellen hagyományosan a keresztény hívők szoktak tiltakozni, mondván: a pompa és a költekezés ellentétes a bibliai hagyománnyal. Ámde a szekularizált változat, a szeretet világi ünnepe kapcsán is hasonló kritikák fogalmazódnak meg. A Guardian például szokatlanul éles hangon bírálja a kommersz karácsonyt. „A karácsony elleni háborút nem az ateisták és a politikai korrektség buzgómócsingjai indították, hanem a nyerészkedő nagyvállalatok” – írja JP Sottile a napilapban, hogy aztán leleplezze a karácsony álszentségét. Bár az amerikaiak közel negyedét zavarja az ünnep elüzletiesedése, a többség mégsem tesz semmit ellene, és a szeretet ünnepén is megveszi a kizsákmányolt ázsiaiak által éhbérért készített termékeket.

Tyler Cowen közgazdászt is az elüzletiesedés gondolkoztatja el, ám moralizálgatás helyett inkább azt boncolgatja, vajon gazdasági szempontból előnyös-e az év utolsó felében felfutó fogyasztás. A decemberben hirtelen megugró kereslet nem teremt állandó munkahelyeket. Hajlamosak vagyunk mindenféle fölösleges ostobaságot megvenni, csak hogy letudjuk az ajándékvásárlás kínját, aminek következtében torzulhatnak a keresletet és a kínálatot optimalizáló árak – utal Cowen Hayek elméletére. Arról nem is beszélve, hogy a könyvkiadók ilyenkor dobják a piacra legfontosabb kiadványaikat, és az ember nem győzi idővel – sorolja a karácsony hátrányait a közgazdász.

De előnyei is vannak a decemberben megnövekvő forgalomnak – folytatja Cowen. A nagyobb fogyasztás lehetővé teszi olyan új termékek piacra dobását, amelyeket máskor nem vennénk meg. Igaz ugyan, hogy csak ideiglenes a kereslet növekedése, ám pár hétre ez is álláshoz juttathat néhány embert. Ha feltételezzük, hogy a karácsony hatására többet vásárolunk (és nem pedig az amúgy is tervezett kiadásokat ütemezzük az év végére), akkor az ajándékozás összességében a gazdasági növekedést segíti – vonja le a következtetést.

Márpedig ha így van, akkor elüzletiesedés ide vagy oda, a munkahelyteremtés szempontjából érdemes lenne megszívlelni Matt Yglesias javaslatát, miszerint a munkanélküliség csökkentése érdekében az év minden hónapjában tartsunk a kommersz karácsonyhoz hasonló ajándékozó ünnepet. Így, ha nem is közvetlenül és önzetlenül, de mégiscsak többet jótékonykodnánk.