Osztrák mecsetbe osztrák imámot!

2015. március 5.

Ausztria új törvénnyel igyekszik elejét venni az iszlám radikalizmus térhódításának. A helyi normákhoz igazított osztrák iszlámot szeretne. A bírálók szerint ez iszlámellenes hisztériakeltés. A törvény támogatói viszont úgy vélik, Ausztria egész Európának követendő példával szolgálhat.

 

Ausztria az iszlám új törvényi szabályozásával igyekszik fellépni a vallási szélsőség ellen, és egyúttal erősíteni akarja a moszlimok jogait. A törvény akár más európai országok számára is mintául szolgálhat” – számol be a Spiegel az osztrák parlament által elfogadott iszlámtörvényről.

Indoklása szerint a törvény az „európai iszlám”, pontosabban az „osztrák iszlám” alapjait igyekszik lerakni. „Nem ellentmondás egyszerre öntudatos osztráknak és hívő moszlimnak lenni” – ismertette a javaslat célját a konzervatív integrációs miniszter.

Ausztriában 560 ezer moszlim él, vagyis a lakosság hét százaléka iszlámhitű. Becslések szerint közülük 200-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Az új szabályok értelmében az Ausztria területén működő iszlám vallási közösségek nem fogadhatnak el külföldi támogatást, és kizárólag németül beszélő, Ausztriában tanult, az osztrák szokásokat és normákat ismerő imámokat alkalmazhatnak (ma a 300 ausztriai imám ötöde Törökországból kapja a fizetését). A Bécsi Egyetem iszlám teológiai képzést indít. A hadseregben, a kórházakban és a börtönökben az állam a jövőben iszlám lelki szolgálatot is fenntart.

Bírálói szerint a törvény hátrányos helyzetbe hozza az iszlám közösségeket, hiszen más vallásoknak nem tilos külföldi támogatást elfogadniuk, ami alkotmányossági aggályokat is felvet. Erdogan török elnök kijelentette, hogy a törvény ellentétes az európai normákkal.

A baloldali liberális Der Standard kétségbe vonja, hogy a törvény eléri célját, és sikerül az osztrák iszlám létrehozása. A baloldali liberális napilap szerint sokkal valószínűbb, hogy az új szabályozás csak fokozza a moszlimokkal szembeni előítéleteket, ami aligha segíti elő az integrációt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung viszont úgy vélekedik, hogy az osztrák törvényt más európai országok is átvehetik. A német konzervatív lap példaértékűnek tartja Ausztria törekvését, hogy az iszlám nemzeti, az európai normákkal összhangban lévő változatát erősítse. Ha csökken a szélsőségesek szerepe, akkor az iszlámmal szembeni előítéletek is gyengülni fognak. „Ausztria azt akarja, amire egész Európa vágyik: helyi iszlámot, vagyis európai iszlámot.”

Lehet, hogy az európai államok végül mégis kézbe veszik az iszlám modernizálását és maguk hozzák létre az iszlámnak az emberi jogokhoz és demokratikus normákhoz igazított, netán még nemzeti sajátosságokat is magán viselő változatát? A török kormány mindenesetre hevesen bírálta a javaslatot és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az iszlám nemzeti változatait dolgozzák ki, vagyis Ausztria jelentős ellenállásra számíthat törekvésében.