Tanárhiány Amerikában

2022. december 22.
Tanárhiány Amerikában

Az elmúlt tíz évben a tanári fizetések az Egyesült Államokban is egyre inkább elmaradtak más diplomás fizetésektől. Az oktatás színvonala ezzel arányosan csökkent. Több tízezer pedagógus hiányzik az iskolákból. Kétséges azonban, hogy az akár jelentős béremelés javíthat-e az oktatás minőségén.

Az amerikai tanárhiánynak több oka is van” – olvassuk Thomas B. Edsall tanulmánynak is beillő elemzését a New York Timesban az amerikai oktatási rendszer súlyos problémáiról, mindenekelőtt a tanárhiányról.

Az amerikai oktatás színvonalát jól mutatja, hogy a főiskolára beiratkozó diákok harmada korrepetálásra szorul matematikából és szövegértésből. És ezek az arányok a jövőben csak romlani fognak. Az idei országos kompetenciamérés tanúsága szerint a negyedikes korosztály a korábbiaknál is gyengébb olvasásból és matematikából.

A bajok forrásának mindenekelőtt a krónikus tanárhiányt szokás emlegetni. Edsall egy friss felmérést idéz, amely szerint 36 ezer pedagógusállás betöltetlen, és további 162 ezret képesítés nélküli tanítók töltenek be. A tanári pálya elsősorban az alacsony bérek miatt nem vonzó: 2000 óta alig az infláció mértékével nőtt a pedagógusok fizetése, miközben más diplomás bérek ennél nagyobb arányban emelkedtek. 2010-ben a tanárok még csak negyedével kerestek kevesebbet, mint más felsőfokú végzettségűek, 2022-ben viszont már 33 százalék volt a bérhátrányuk. Az alacsony fizetés miatt tizenöt év alatt 40 százalékkal esett vissza a tanárok elégedettsége, és ezzel párhuzamosan drámaian romlott a tanári pálya vonzereje: 1990 óta felére, de még 2010-hez képest is 38 százalékkal csökkent a tanárképzésre jelentkező fiatalok aránya a felvételizők között. Ez pedig tovább rontja az oktatás színvonalát, hiszen kutatások szerint a kevésbé rátermett tanárok keze közül kikerülő fiatalok gyengébben teljesítenek.

Edsall hosszasan idézi azokat a felméréseket, amelyek szerint a kultúrharc tovább rontja a tanárok helyzetét. A pandémia miatt is nőtt a stresszre panaszkodó tanárok száma, de az oktatási anyag körüli politikai viták még súlyosabban megterhelik őket. Egyes államokban és körzetekben azt panaszolják fel, hogy kötelező a kritikai rasszelméletet tanítani, amely szerint az Egyesült Államokat rendszerszintű rasszizmus jellemzi. Más, konzervatív vezetésű államokban az a baj, hogy tiltják a kritikai rasszelmélet és az LGBT-témák oktatását: a progresszív felfogású pedagógusok úgy érzik, hogy meggyőződésükkel ellentétes szabályoknak kell megfelelniük, ráadásul rendszeresen konfliktusba kerülnek a szülőkkel is.

Az oktatási rendszer színvonalának javításához vonzóbbá kellene tenni a tanári pályát, és javítani kellene a tanárok felkészültségén – vonja le a következtetést Edsall. Egyúttal kifejti, hogy az általános béremelés önmagában nem oldja meg a problémákat, hiszen a kevéssé rátermett tanárok hiába kapnak több pénzt, jobbak nem lesznek. A pedagógusok motivációjának erősítéséhez súlyozott béremelésre és szigorúbb minőségbiztosításra van szükség. A baj csak az, hogy minél több az értékelés, és minél inkább ezen múlik a fizetésemelés mértéke, annál nagyobb a tanárokra nehezedő stressz. A témában zajló kutatásokra hivatkozva Edsall arra figyelmeztet, hogy a pedagógusokat ösztönző szabályok ezért könnyen visszafelé sülhetnek el, tovább növelhetik a tanárok elégedetlenségét, és még inkább elvehetik a fiatalok kedvét a tanári pályától.