Pürrhoszi konzervatív alkotmánybírósági győzelem?

2023. július 4.

 

Az amerikai alkotmánybíróság júniusban több, a kultúrharcban fontos ügyben is ítéletet hirdetett. A döntések egyértelműen a konzervatív jobboldal álláspontjával csengenek egybe. De lehet, hogy mégis a baloldal malmára hajtják a vizet.

A legfelsőbb bíróság több súlyos csapást mért Biden elnökre. De egyúttal feltüzelheti a demokratákat Biden újraválasztására” – kommentálja az amerikai legfelsőbb bíróság friss döntéseit a CNN két ismert elemzője, Kevin Liptak és Arlette Saenz.

Ahogyan arra számítani lehetett, a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság júniusban több fontos ügyben is a baloldal számára kedvezőtlen ítéletet hirdetett. Egyebek között elkaszálta a pozitív diszkrimináció gyakorlatát. Például egyetemi felvételnél megengedhetőnek nyilvánította, hogy figyelembe vegyék az egyes jelölt szociális hátterét, de alkotmányellenesnek minősítette, hogy pusztán etnikai alapon előnyben részesítsék a kisebbségek tagjait. Liberális és baloldali kommentátorok és demokrata párti politikusok szerint a bíróság ezzel súlyos csapást mért a hátrányos helyzetű kisebbségek integrációjára és vele az esélyegyenlőségre. Szerintük a színvak szabályok ellehetetlenítik a történelmi igazságtalanságtól és rasszista előítéletektől szenvedő kisebbségek felzárkóztatását. A woke baloldal élharcosai egyenesen a faji elkülönítés újjáélesztésétől félnek, illetve attól tartanak, hogy pozitív diszkrimináció nélkül nem lesz megfelelően sokszínű a munkaerő, és így romolhat a hadsereg ütőképessége, a nagyvállalatok hatékonysága, sőt az egészségügyi ellátás színvonala is. A jobboldali konzervatívok viszont a színvak egyenlőség amerikai eszméjének győzelmeként ünneplik a pozitív diszkrimináció elkaszálását, és megjegyzik, hogy a feketéket és a spanyolajkúakat előnyben részesítő felvételi szabályok az ázsiai kisebbséget érintették leginkább hátrányosan. A régimódi liberálisok is hasonlóan vélekednek: a döntést az egyéni érdem elismeréseként értékelik, hozzátéve, hogy az egykor a faji zavargások lecsendesítésére bevezetett pozitív diszkrimináció a zsidóellenes kvóták szellemét idézte.

Szintén a konzervatívoknak tetsző ítélet született a weblap-tervező ügyében, aki lelkiismereti okokból nem volt hajlandó megtervezni egy azonos nemű pár esküvői weboldalát. A legfelsőbb bíróság a lelkiismereti szabadság alkotmányos elvére hivatkozva úgy döntött, hogy a laptervező nem követett el diszkriminációt. A jobboldal a szólás- és véleményszabadság győzelmeként értékelte a döntést, a baloldal szerint viszont a bíróság precedenst teremtett a melegek és a transzneműek hátrányos megkülönböztetésére.

Egy harmadik ítéletben a legfelsőbb bíróság elkaszálta Biden elnöknek azt a javaslatát, hogy részben töröljék el a diákhiteleket. A jobboldal szerint helyesen, hiszen az elnök nem hozhat ilyen rendkívüli teherrel járó gazdasági döntést a törvényhozás ellenében. Biden elnök viszont nem hátrál meg, máris bejelentette, hogy megpróbálja megkerülni az alkotmánybíróság döntését.  

Mindezek fényében csöppet sem meglepő, hogy a csalódott demokraták bírói aktivizmussal és társadalommérnökösködéssel vádolják a konzervatívokat. Ők viszont azt vetik a baloldal szemére, hogy az alkotmányos demokrácia alapjait támadják az alkotmánybíróság ítéleteinek megkérdőjelezésével.

Liptak és Saenz nem rejtik véka alá, hogy a baloldali véleményekkel rokonszenveznek. Sok más elemzővel ellentétben ők azonban úgy értékelik, hogy a konzervatívok legfeljebb pürrhoszi győzelmet arattak. Az alkotmánybíróság ítéletei nekik kedveznek ugyan, de egyúttal feltüzelhetik a demokratákat a 2024-es választás előtt. Arra ösztönözhetik a csalódott baloldali szavazókat, hogy nagyobb számban vegyenek részt a választáson. Liptak és Saenz felidézik, hogy a 2022-es időközi választásokon azért maradt el a republikánusok várt nagy győzelme, mert sok választó az urnáknál tiltakozott az abortusz jogának legfelsőbb bírósági korlátozása ellen.

Nagy kérdés, hogy most is így lesz-e. Közvélemény-kutatások szerint ugyanis a mostani legfelsőbb bírósági ítéletek, szemben az abortusz jogának korlátozásával, nem ellentétesek a többség véleményével. A legfrissebb felmérések szerint az amerikaiak fele támogatja, és alig harmada ellenzi a pozitív diszkrimináció eltörlését. A diákhitel és az azonos nemű párok kiszolgálását elutasító weblap-tervező ügyében nagyjából ugyanakkora a két tábor.