A szexuális szabadosság paradoxona

2023. június 18.
A szexuális szabadosság paradoxona

A szexuális forradalom óta a szex szabaddá vált és a vele kapcsolatos erkölcsi tilalmak többsége ledőlt. Közben viszont mintha a fiatalok szexuális érdeklődése és étvágya is csökkent volna. Ha nem veszik körül tabuk, már nem is érdekes annyira a szex.

A szex szabaddá vált, és egyúttal unalmassá” – olvassuk Ginevra Davis esszéjét a Tablet magazinban.

A fiatal nemzedékek olyan világban szocializálódnak, amelyben a szex már nem számít tabunak. A szexuális felvilágosítás az iskolai tananyag részévé vált, a különféle szexuális segédeszközök piaca hatalmasra nőtt. Nemhogy az alkalmi kapcsolatok nem számítanak erkölcstelennek, hanem számos, korábban akár törvény által itiltott, de legalábbis erkölcsi tekintetben elítélt, perverzitásnak tekintett gyakorlat is elfogadottá vált. A hatvanas évek szexuális forradalma óta néhány kisebb konzervatív és feminista hullám ellenére általánosan  elfogadott a szexpozitivitás. Még a feministák körében is. Hovatovább az számít forradalminak, ha valaki kitart a régimódi – monogám és heteroszexuális – szokások mellett.

A szex iránti érdeklődés azonban egyre csökken – írja Davis. Mint arról a Metazin is beszámolt, a mai fiatalok lényegesen kevesebbet szexelnek, mint szüleik nemzedéke. Davis utal rá, hogy ebben szerepe lehet a Me Too mozgalomnak is, ám úgy véli, hogy még inkább a túlzott szabadosság kultúrájának. A szex legalábbis részben éppen a tabuk miatt izgalmas. Ha mindent, bárkivel és bármikor szabad, akkor a szex elveszíti a különleges jelentőségét és státuszát. „A szexpozitivitás hatására a szex olyanná vált, mint a fogmosás.” Mint Davis utal rá, Susan Sontag már a hetvenes években is felfigyelt rá, hogy megnőtt a BDSM és egyéb fetisiszta mozgalmak népszerűsége, mégpedig azért, mert ezek újabb és újabb tabuk megsértésével tették ismét izgalmassá a szexuális forradalom által normalizált szexet.

Davies úgy látja, hogy egyre többen kezdik felismerni a tabuk nélküli, banálissá lúgozott, normalizált szexualitás visszásságát, utasítják el a szabados szexuális normákat, és próbálnak visszatérni az intimebb, diszkrétebb és romantikusabb szexualitáshoz.

Ennél is messzebbre mennek egyes konzervatív szerzők. Szexuális ellenforradalmat hirdettek, és a hagyományos szexuális normákat akarják újraéleszteni. Mint arról Joanna Williams beszámol a Spike magazinban, olyan konzervatív mozgalmak is akadnak, amelyek a szexualitás varázsát a fogamzásgátlás elutasításával állítanák vissza, és ezzel egyúttal megerősítenék a hagyományos normákat, mindenekelőtt a család intézményét, és serkentenék a népszaporulatot.