Már a karácsonyi kultúrharc sem a régi

2021. december 23.

Idén csöndes a karácsonyi kultúrharc frontja. Néhányan ugyan próbálják harcra buzdítani a feleket, de egyelőre nem sok sikerrel. Van, aki már nosztalgiával gondol vissza a régi szép időkre, amikor még a „Kellemes ünnepeket” kifejezés, avagy egy betlehemi jászol miatt is egymásnak esett jobb- és baloldal.

A karácsony elleni háború véget ért – már amennyiben háborúnak tekinthető egyáltalán. A kritikai rasszelmélet ugyan ostrom alatt tartja az iskolákat, a sport pedig a gender-vitáktól hangos, de a karácsony köszöni, jól van. Még itt, a demokrata párti Amerikában is rendszeresen használják a karácsony szót a pénztárosok” – jelenti Matt Purple a karácsonyi kultúrharc elnéptelenedett frontjáról a Spectatorben.

Mint arról a Metazin is beszámolt az elmúlt tizenhét évben, az angolszász világban rendszerint karácsonykor vívják a kultúrharc utolsó évi összecsapását. Az ünnep termékeny talajt kínál a hívők és az ateisták örök vitájához, akárcsak az állam és az egyház elválasztásának dilemmájához, a vallási kisebbségek elismerésének problémáihoz, valamint a kereszténység és a fogyasztói társadalom témájához, sőt, újabban a szexuális zaklatás témájához is. A jobboldali konzervatívok a keresztény hagyományok elleni támadásnak tekintik a keresztény jelképekkel szemben fellépő liberális kezdeményezéseket, a liberálisok viszont azt gondolják, hogy csupán a más vallásúak kirekesztése ellen tesznek.

Az idén viszont mintha elhallgattak volna a fegyverek. Purple felidézi, hogy a jobboldali Fox csatorna karácsonyfáját felgyújtották ugyan, ám a zavart elmeállapotú elkövetőnek nem voltak politikai indíttatásai. Néhány baloldali humorista viccelődött az eseten (Purple epésen megjegyzi, hogy egy transz-szobor felgyújtása után aligha tettek volna ilyesmit), a Fox egyik ikonja, Tucker Carlson újabb kereszténységellenes provokációról beszélt, és megfújta a harci kürtöt, de a csatabárdot végül mégsem ásták ki.

Purple némi nosztalgiával gondol vissza azokra az időkre, amikor még késhegyig menő vita folyt arról, hogy elhelyezhető-e közterületen betlehemi jászol, vagy hogy a kereszténység eltörlésére irányuló kísérlet-e „Boldog karácsony” helyett „Kellemes ünnepeket” kívánni.

A Metazin szerkesztői hosszas keresés után is csak igen halovány kísérleteket találtak a karácsonyi kultúrharc felszítására. Kaliforniában egy szülő beperelte az iskolát, amiért technikai okokból nem engedték, hogy a karácsonyfára felfüggesszen egy közel kétméteres menórát, a bíróság szerint azonban ezzel nem sérült az állam és az egyház elválasztása. A baloldali NBC felháborodott, amiért egy republikánus politikus és családja automata fegyverekkel pózolt a karácsonyfa alatt, ám a dolognak nem lett túl nagy visszhangja. Angliában a karácsonyi menü körül alakult ki generációs vita: a fiatalok szívesebben ennének pizzát, mint pulykát, de ez a súrlódás diplomáciai eszközökkel elsimítható.

Mára a karácsonyi kultúrharc nem nagyon érdekli az embereket, és a média sem foglalkozik ilyesmivel. Purple szerint ennek részben az az oka, hogy a gazdasági problémák, a pandémia és a megugró bűnözés bőven elég témát ad nekik. De legalább ilyen fontos, hogy Trump elnök egy huszárvágással véget vetett a karácsony körüli vitának. Amit persze azóta is felhasznál a kultúrharcban, hiszen évről-évre felidézi, megjegyezve, hogy a karácsonyi ütközettel döntő csapást mért a woke baloldalra.

A Metazin szerkesztői mindenesetre Boldog karácsonyt és Kellemes ünnepeket kívánnak.