Karácsonyi kultúrharc-nosztalgia

2023. december 24.

A legdörzsöltebb véleményvezérek is hiába próbálják felszítani a harci kedvet, a karácsonyi kultúrharc már Amerikában sem a régi. Még szerencse, hogy az év egyéb időszakában jut belőle elég mindenkinek.

A karácsony elleni retorikai háború nemhogy korábban indulna, mint máskor, igazából el sem kezdődik. A karácsony elleni háborút olyanok találták ki, akik azzal próbálnak befolyásra szert tenni, hogy újabb és újabb okokat kreálnak arra, hogy utálhassuk a világot” – kommentálta a Washington Postban Philp Bump néhány hete a karácsonyi kultúrharc állítólagos szezonnyitóját.

Mint arról a Metazin az elmúlt közel két évtizedben lelkiismeretesen beszámolt, az angolszász világban karácsonykor rendezik a kultúrharc évvégi nagy csatáját. Az ünnep termékeny talajt kínál a hadakozásra a legkülönfélébb harctereken. Ilyen a hívők és az ateisták örök vitája, továbbá az állam és az egyház elválasztásaa vallási kisebbségek igényei, valamint a kereszténység és a fogyasztói társadalom témája, sőt, újabban a szexuális zaklatás is. A jobboldali konzervatívok a keresztény hagyományok elleni támadásnak tekintik a keresztény jelképekkel szemben fellépő liberális kezdeményezéseket, a liberálisok viszont azt gondolják, hogy csupán a más vallásúak kirekesztése ellen tesznek.

Legalábbis így festett a kultúrharc frontja az elmúlt évekig. De aztán valami megváltozott. Mintha az amerikaiak belefásultak volna az ünnepi háborúzásba. A heves összecsapások intenzitása csökkenni kezdett. Újabban már azon sem tudtak összeveszni a konzervatívok és a liberálisok, hogy boldog karácsonyt, avagy kellemes ünnepeket kell kívánni. Azóta hiába vetnek be minden trükköt a legdörzsöltebb véleményvezérek, csak nem sikerül egymásnak ugrasztani a népeket.

Mint Bump felidézi, a Fox News egyik kommentátora idén azzal próbálkozta felszítani a kultúrharc tüzét, hogy már november közepén a karácsony elleni liberális offenzíva megindulását vizionálta. Félelmét néhány soványka esetre alapozta. Felemlegette, hogy egy üzlet tulajdonosa nem volt hajlandó munkaszüneti napot tartani karácsonykor, egy közhivatalnok pedig az egyház és az állam elválasztának elvére hivatkozva követelte, hogy a hivatalban elhelyezett ünnepi díszek között ne szerepeljenek vallási szimbólumok. De minden hiába, ezekből az ügyekből nem lett nagy botrány. A Google Trends idősoros adatait elemezve Bump kimutatja, hogy 2005 óta trendszerűen csökken a karácsonyi kultúrharc iránti érdeklődés. A karácsony elleni állítólagos liberális támadások leginkább csak a jobboldali médiában, mindenekelőtt a Fox Newson keltenek érdeklődést, de ott is egyre kevésbé. (A cikk megjelenése óta sem nagyon változott a helyzet: a karácsony előtti lapzártánkig még a Fox is csak elvétve foglalkozott a kérdéssel.)

Az érdektelenségből azonban nem következik, hogy a probléma eltűnt volna az amerikaiak életéből – jegyzi meg Bump. Egy októberi közvélemény-kutatást idéz, amely kimutatta, hogy a republikánus szavazók szerint az amerikai keresztények nagyobb üldözésnek vannak kitéve, mint a zsidók, a muszlimok vagy a feketék.