Az úri tömegtársadalom válsága

2024. április 25.

Amíg gyorsan nőtt a gazdaság, az olasz társadalom feudális jellegű beütései ellenére is megőrizte stabilitását. Az új évezredben remény sem látszik a gyors növekedésre, ezért hosszabb távon a demokrácia is veszélybe kerülhet. 

CC joulientromeur

A korai nemváltás kritikája

2024. április 23.

Elkészült a brit kormány által rendelt jelentés, amely a kiskorúak nemváltó kezelésének kérdésében volt hivatott rendet tenni. Csakhogy egyúttal újabb vitát váltott ki. A liberális és a konzervatív publicista felelőtlenséggel vádolja a transzlobbinak behódoló egészségügyi rendszert. Transzjogi aktivisták viszont az ellenérzések elszabadulásától tartanak.

CC sardinista

Jogot vagy életet

2024. április 21.

Salvadorban megszűnt a gyilkos bűnbandák garázdálkodása, viszont a hatóságok lényegében bárkit bebörtönözhetnek és a vádlottaknak nem sok esélyük van a bíróságon. Jogállam nincs, biztonság van, és a lakosság elsöprő többsége elfogadja ezt az alkut.  

CC allenallen1910

Kis és közepes államok a multipolaritás korában

2024. április 18.

Sokan tartanak tőle, hogy az Egyesült Államok hegemóniájának hanyatlása újabb hidegháborúhoz vagy többpólusú nagyhatalmi rivalizáláshoz vezethet. A liberális hetilap szerint viszont a nagy tömbökkel szemben semlegességüket megőrző államok kifejezetten jól járhatnak az új világrenddel.

Kis és közepes államok a multipolaritás korában

Németországi kiereksztősdi

2024. április 16.

Németországban a baloldal korábban az Izrael-ellenes kritikák elfojtását követelte, és antiszemitának bélyegezte a zsidó államot bírálókat. Újabban azonban a baloldali értelmiség vált Izrael leghangosabb bírálójává. Most ők féltik a szólásszabadságot.

CC Bunnyfrosch

Miért boldogtalan a baloldal?

2024. április 14.

Közvélemény-kutatások szerint folyamatosan nyílik a boldogság-olló: a liberálisok egyre boldogtalanabbak a konzervatívokhoz képest. Tudósok és elemzők csak találgatják az okokat. De a többség egyetért benne, hogy a progresszív politikának is szerepe van a dologban. 

Miért boldogtalan a baloldal?

Ateista kereszténység

2024. április 11.

A világhírű biológus, aki évtizedek óta az ateizmus élharcosa, húsvétkor váratlanul közölte, hogy kulturális értelemben kereszténynek tartja magát, mert a kereszténység jóravaló vallás. Nem úgy a helyét sok helyütt átvevő iszlám. Sem keresztény, sem muszlim részről nem maradt el a válasz.

CC dotcompals

Az állam halálba segít

2024. április 9.

Májusban kerül a francia Nemzetgyűlés elé a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi, hogy az orvosi személyzet halálos mérget adjon a beteg kezébe, ha a halál bekövetkezte rövid vagy középtávon várható. A lakosság nagy többsége támogatja az eutanázia valamilyen formáját, de a törvénytervezetnek sok ellenzője is van.

CC alberto-biscalchin

Nagyotmondó politikusok

2024. április 7.

A közismert népi bölcsesség szerint abból lehet felismerni a hazug politikust, hogy mozog a szája. A tudomány állása szerint ennél azért bonyolultabb a helyzet. De nem sokkal. A politikusok viszonylag ritkán hazudnak a szó szoros értelmében, de igazat sem gyakran mondanak.

Nagyotmondó politikusok

Két kultúrharc között a pad alá

2024. április 4.

Az amerikai iskolákban a tetőfokára hágott a kultúrharc. Jobb- és baloldal egymásra licitálva akarja megóvni a gyerekeket a szerintük káros eszméktől. A nagy ideológiai harc közepette az oktatás színvonala egyre romlik.

CC demandaj

Gyámoltalan demokrácia

2024. április 2.

Ki ne akarná, hogy az állam egyre tágabbra vonja az elismert jogokhatárait? Elvégre az állam célja az egyének kollektív védelme és biztonságának garantálása. A német jogfilozófus szerint  azonban a szabadság és a demokrácia alapelve sérül, ha a jogalkotás túlérzékennyé válik, és minden sérelemtől meg akarja óvni az állampolgárokat.

CC Hossam el-Hamalawy

Haszontalan újrahasznosítás?

2024. március 31.

Számos környezetvédő és a politikusok többsége az újrahasznosításban látja a műanyagszemét problémájának megoldását. Egy friss jelentés szerint ez illúzió. Ami nem is meglepő annak fényében, hogy az újrahasznosítást a műanyagipari lobbi és az italgyártó cégek népszerűsítették.

Haszontalan újrahasznosítás?

Oroszország nagyhatalmi álmai

2024. március 28.

A kormánypárti moszkvai politológus szerint Oroszország akkor állt a sarkára Washingtonnal szemben, amikor a NATO erővel leválasztotta Koszovót Szerbiáról. Azóta egyfolytában úgy érzi, egyfajta szabadságharcot vív az amerikai túlhatalommal szemben.

BalkanPhotos

Nincs kőbe vésve a megosztottság

2024. március 26.

Az Egyesült Államokban az elmúlt négy évtizedben egyre mélyebbé vált a jobb- és a baloldal közötti ideológiai szakadék. A centrista elemző mégis optimista. Hiába radikalizálódik a többség, hiába egyre szélsőségesebb a két nagy párt, a mérsékelt választók kevesen vannak ugyan, mégis rajtuk múlhat, ki lesz az elnök.

CC Elvert Barnes

Baloldali biopolitika 

2024. március 24.

A modern fejlődésbiológia felismerései megkérdőjelezik az emberi természetre vonatkozó fontos liberális igazságelméletek alapvetéseit. Megmenthetők-e az egyenlőség liberális elképzelései, ha számot vetünk a természettudománnyal? 

CC tim ellis

Történelmi revízió jobbról és balról

2024. március 21.

Olaszországban nagy vitát váltott ki a jobboldali kormánypárt javaslata, amely Tito jugoszláv államfőt holtában megfosztaná a lovagkereszttől. A baloldal válaszul Mussolinitól és fasiszta vezetőtársaitól venné vissza holtukban a kitüntetéseiket.

Történelmi revízió jobbról és balról

A gazdasági nacionalizmus buktatói

2024. március 19.

A fejlett országokban a gazdasági válság és különösen a Covid-járvány lezárásai óta a jobb- és a baloldal egymásra licitálva sürgeti az újraiparosítást. A libertártius elemző szerint azonban a központilag vezényelt iparvédelemnek nagy buktatói vannak, és a protekcionizmus könnyen visszafelé sülhet el.

CC Bart Heird

Az oktatás butít? 

2024. március 17.

Minden bizonnyal túlzás azt állítani, hogy a diákok butábban kerülnek ki az iskolából, mint ahogy belépnek. De hogy tudatlanabbak, mint egy két évtizeddel ezelőtti elődeik, azt számok bizonyítják. Elég nagy az egyetértés abban, hogy ezt a radikális woke-ideológia tárhódítása okozza. A megoldás ügyében annál nagyobb a bizonytalanság. 

CC Citizen59

A keresztény nacionalizmus mumusa

2024. március 14.

Az amerikai baloldali értelmiség attól tart, hogy a keresztény nacionalista eszméket felkaroló Trump elnök és holdudvara teokratikus puccsra készül. A középutas keresztény publicista szerint a baloldal súlyos stratégiai hibát követ el, ha egy kalap alá veszi a többségben lévő mérsékelt keresztényeket és a kisebbség kisebbségét alkotó radikálisokat.

CC Gilbert Mercier

Diktatúrákkal táncoló Németország

2024. március 12.

Az elmúlt években Németország az értékalapú külpolitika élharcosává vált. Korábban nem voltak ilyen finnyásak. Bár a második világháború után az NSZK az emberi jogok és a demokratikus értékek képviseletét tette meg alapértékének, a német kormány előszeretettel üzletelt diktátorokkal.

Diktatúrákkal táncoló Németország